Ne čakajte z izterjavo

Avtor: Marko Repič | Objava: 11.11.2008

Je izstavljena faktura že zapadla, vaš naročnik pa še vedno ni poravnal svojih obveznosti? Na voljo imate nekaj možnosti, če z njimi ne dosežete želenega učinka, pa se lahko zatečete k izterjavi s pomočjo specializiranega podjetja.



V Sloveniji in tudi drugje po Evropi je velika, celo vse večja plačilna nedisciplina. Čedalje več ljudi naroča storitve, za katere ne bi plačali ali pa jih ne morejo plačati. To velja tako za fizične kot tudi za pravne osebe in samostojne podjetnike. Zato je priporočljivo, da izvajalci storitev sprejmejo določene preventivne ukrepe pri svojem poslovanju, pri sprejemanju in izvajanju naročil.

Kako se zavarovati pred neplačili
 

Podjetniki in podjetja, izvajalci storitev, naj že pred sprejemom naročila oziroma takoj po prejemu naročila preverijo plačilne sposobnosti svojih morebitnih naročnikov. Plačilno sposobnost in solventnost podjetij in samostojnih podjetnikov lahko preverijo formalno prek spleta v javno dostopnih evidencah, na primer v Ajpesu, mogoče pa jih je pridobiti tudi neformalno prek naročnikovih poslovnih partnerjev. Za fizične osebe, ki opravljajo dejavnost, javno dostopnih evidenc o njihovi plačilni sposobnosti ni in jih tako ni mogoče preveriti.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *