Nepremičnine – hotena zmeda, rastoče cene, a vendarle priložnosti

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 14.03.2006

Vse težave s ključno dobrino – zazidljivo zemljo – so sistemske narave in koristijo tistim, ki imajo pri tem tudi 100-kratne dobičke. Gradnje bodo v prihodnosti spremljale avtoceste.



Od najbolj žgočih težav, ki vsaj že deset let pestijo slovenske podjetnike, je verjetno najbolj trdoživa nepremičninska problematika. Druge ovire, kot sta plačilna nedisciplina in pomanjkanje finančnih virov, smo nekako obvladali ali vsaj omilili. Pri nepremičninah pa je stanje vsako leto slabše: cene zemljišč in objektov naraščajo prek vseh mej, postopki za pridobitev dovoljenj ostajajo nerazumno dolgi, zemljišč za gradnjo je vse manj in tako naprej.  

Na naslednjih straneh razkrivamo, da razlog za naštete težave ni pomanjkanje zazidljivih zemljišč, kot se pogosto misli. Dober poznavalcev tematike Bojko Jerman piše, da je pravi razlog sistemske narave. Celotno področje urejanja prostora in gradbena zakonodaja sta tako naravnana, da dopuščata izbranim posameznikom številne špekulacije in bogatenje čez noč. Stanje je tako kritično, da se celo gradbeni investitorji, ki jim vsi očitajo visoke zaslužke, umikajo iz posla. Večina jih gradi zgolj še manjše stanovanjske objekte, vse druge naložbe pa so zaradi birokratskih zapletov in raznih mahinacij preveč nepredvidljive.  

Da je treba sistem spremeniti, dobro vedo na ministrstvu za okolje in prostor, pa vendar se leta nič ne premakne. Razlog je v tem, da bi morali zakonodajo spremeniti ravno tisti, ki sedanji nered izkoriščajo za bogatenje. No, na ministrstvu so nam zagotovili, da že pripravljajo celovite spremembe. Tokrat naj bi šlo zares. 

Bodo potem cene zemljišč in poslovnih objektov padle? Težko, kajti povpraševanje po nepremičninah se zdaj seli iz Ljubljane v druga mesta in regije. Cene naj bi najbolj naraščale tam, kjer se bo največ gradilo – to je ob novih avtocestah.  

O pravih razlogih za sedanje anomalije, možnih rešitvah in nasvetih za podjetnike si lahko več preberete na naslednjih straneh.   

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *