Njegovo veličanstvo plašč

Avtor: Lidia Pavlin | Objava: 10.11.2003

Zimsko garderobno omaro, bodisi žensko bodisi moško, si težko predstavljamo brez plašča. Kaj se nam obeta za letošnjo jesen in zimo?



Nekoč je bil plašč, topel, volnen. Prišle so krajše jakne. A plašč je ostal. Prišle so bunde. A plašč je ostal. Prišli so površniki. A plašč je ostal. Prišel je puh, prišlo je usnje. A plašč je ostal. Spremenil je kroj, spremenil je barvo, spremenil je sestavo, vendar je tu. Njegovo veličanstvo plašč.  

Kratke zimske jakne so sicer pri hitrem življenjskem tempu praktičnejše, vendar so priložnosti, ko je plašč preprosto nepogrešljiv. Brez njega si ne moremo predstavljati mrzlih zimskih dni, ko nas od glave do pete zavije v mehkobo izbranih materialov, pa tudi ne priložnosti, ko kot odeja prekrije naša spodnja oblačila, da smo videti lepi in elegantni.  
 
Ženski plašči so telirani, krojeni po postavi, moški pa nekoliko ohlapnejši, nikakor pa ne »vrečasti«. Barve plaščev so tradicionalne jesenske - od svetlih bež tonov do temno rjavih, črnih in sivih, vmes pa se najde za poživitev tudi kak rdeč plašč. Zlasti elegantni so beli plašči, ki jih letos ni težko kombinirati z obutvijo, saj so kreatorji poskrbeli za lepo število toplih škorenjcev v beli barvi. Med vzorci prevladujeta ribja kost in rahlo »meliran« material. Zapenjanje je v glavnem enoredno, s povratkom šestdesetih let pa si lahko privoščite tudi plašček z dvorednim zapenjanjem à la Jackie Kennedy.  
 
Plašči segajo do nad kolena ali pa skoraj do gležnjev. Krznen ovratnik je bil že lani »in«, letos pa ga je srečati tudi na moških plaščih. Krznene ovratnike je mogoče kupiti kot modne dodatke in tako z majhno zvijačo iz starega narediti nov plašč. Tudi usnjene jakne so se podaljšale v plašče. Podložene s krznom osvajajo tako moške kot ženske. Kateri od plaščev na slikah pa je osvojil vas, veste samo vi!

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *