Nominacija za Podjetnika leta 2002 v kategoriji »Odkrivanje priložnosti«: Jože Pečečnik

Avtor: | Objava: 10.02.2002



Elektronska miza za ruleto je danes eden od najbolj priljubljenih avtomatov igralniške industrije. Cene prestižnih miz se gibljejo od 75 do dobrih 200 tisoč evrov. Le malokdo pa ve, da je eden vodilnih svetovnih proizvajalcev elektronski miz za ruleto slovenski podjetnik Jože Pečečnik oziroma njegovo podjetje Elektronček. V Mengšu so lani naredili približno 200 takšnih miz in jih pod lastno blagovno znamko Interblock izvozili v 18 držav.

Znamka igralnih miz Interblock je najbolj uveljavljena na Nizozemskem, kjer ima 90-odstotni tržni delež. Dobro jo poznajo še v Angliji, jugovzhodni Evropi in Južni Ameriki. Podpis pogodbe z največjim podjetjem v dejavnosti John Huxley jim letos na stežaj odpira ameriški in avstralski trg. Elektronske mize so danes svetovni hit. Jože Pečečnik ocenjuje, da bi se dalo po vsem svetu prodati preko 200 tisoč takšnih miz.
 
Pečečnik je s svojimi mizami odkril fantastično tržno nišo. Pravzaprav je vsa njegova podjetniška kariera povezana z nenehnim odkrivanjem tržnih priložnosti. Podjetje Elektronček je v času, ko je bilo to najbolj donosno uvažalo in servisiralo računalnike. Sredi devetdesetih let je pravi čas odkril informacijsko revolucijo v trgovini in opremil številna trgovska in gostinska podjetja z računalniškimi blagajnami.
 
Srečanje s takrat povsem novim izdelkom, elektronskimi mizami za ruleto, pred petimi leti, je pomenilo novo prelomnico v njegovi podjetniški karieri. Graditi začne pravi igralniški grozd, v katerega združi približno 100 podjetij in obrtnikov iz vse Slovenije. Danes večino od skoraj 10 tisoč sestavnih delov vsake elektronske mize izdelajo slovenski proizvajalci. Vzporedno z razpredanjem mreže kooperantov gradi skupino lastnih podjetij, ki praktično v celoti zaokrožujejo igralniško ponudbo.
V Elektrončku konstruirajo, programirajo in sestavljajo igralne avtomate.
 
V Protonicu izdelujejo povsem nov plastični igralni avtomat z 12 igralnimi mesti in nekatere sestavne dele za druge avtomate.
 
Podjetje Interblock trži igralne avtomate v tujini,podjetje Irony pa oblikuje oblačila za igralništvo. Igralniški grozd bo zaokrožil z lastno igralnico v prenovljenem motelu v Grosupljem. To bo hkrati reprezentančni razstavni salon za igralne avtomate Interblock.
Jože Pečečnik se je v preteklosti izkazal kot mojster odkrivanja poslovnih priložnosti. Tudi danes ko se je zasidral kot pomemben igralec na svetovnem tržišču mu predstavlja odkrivanje novih priložnosti nujen izziv. V bližnji Komendi namerava že jeseni začeti graditi naselje s 60 stanovanjskimi enotami za starejše ljudi.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *