Nominiranci za Podjetnika leta 2005

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 09.03.2005

V uredništvu Podjetnika smo tudi tokrat izbirali podjetnike z izvirno zgodbo o uspehu in sporočilom za vso slovensko javnost. Po skrbnem tehtanju smo jih izluščili 12, med njimi pa je komisija za izbor Podjetnika leta, že 15 po vrsti, izbrala štiri nominirance. Kdo med njimi bo prejel najvišje priznanje v novem ljubljanskem hotelu Mons?Letošnji izbor Podjetnika leta obeležuje manjša obletnica – podelili bomo že 15. priznanje. Obletnice so običajno priložnost za spremembe, ko se poskuša stvari postaviti na nove temelje. Tudi mi smo pripravili nekaj sprememb. Za zdaj naj izdamo samo to, da smo po več letih zamenjali mesto prireditve; priznanja bomo podelili v novem ljubljanskem hotelu Mons, ki ga je zasnoval znani arhitekt Boris Podrecca.
Na sliki desno: nominiranci iz lanskega leta.
Kljub novostim pri organizaciji prireditve, pa samega postopka izbire nominirancev nismo spreminjali. To pomeni, da smo kandidate izbirali po enakem postopku in iz istih virov kot prejšnja leta. Najprej smo v uredništvu še enkrat natančno pregledali vse lanske številke Podjetnika in od več kot 100 predstavljenih podjetnikov (nekatere temeljito, druge samo na kratko) izbrali 22 podjetnikov, podjetnic in podjetniških skupin. Nato smo prevetrili vse podjetnike, ki jih spremljamo že več let in ki so v preteklosti že prišli v ožji krog. Izmed njih smo izluščili 12 kandidatov. Tretji vir kandidatov so bili predlogi bralcev. Poslali ste nam šest predlogov. Pri večini predlogov pogrešamo več kritičnosti in zlasti izvirnosti. Dejstvo, da je nekdo korekten poslovni partner ali da se trudi, še ne more biti zadosten argument za podelitev priznanja Podjetnik leta. Med predlaganimi kandidati so tudi taki, ki jih ne moremo uvrstiti med podjetnike, na primer direktor velikega podjetja v lasti tuje korporacije. 

Vseeno smo vsa imena skrbno zabeležili in jih predali komisiji za izbor Podjetnika leta. Komisija je nato po tehtanju argumentov in poslušanju mnenj izbrala štiri nominirance. Odločitev bi bila razmeroma preprosta, če bi nominirance (in Podjetnika leta) izbirali na podlagi številk o prihodkih, dobičku, številu zaposlenih in tako naprej, torej če bi bil kriterij samo obseg poslovanja.
Seveda je argument že sam po sebi, če je nekdo v svetovnem vrhu po tehnološki plati ali ima ugleden tržni delež, vendar je to le del celotne ocene. Zanima nas torej celotna podjetniška zgodba in sporočilo. Zanima nas torej človek, bolj kot podjetje, zanima nas njegov/njen način razmišljanja in delovanja. In končno, prepriča nas sporočilo, ki ga ta človek ali skupina, sporoča celotni slovenski javnosti. Če boste natančno prebrali predstavitve letošnjih nominirancev, boste pri njih našli vse naštete odlike.Matija Koren
Nominiranca za izvirno odkritje podjetniške priložnosti sta Matija in Andraž Koren iz podjetja Koren Sports 

Matija in Andraž Koren, ki delujeta v podjetju Koren Sports bi lahko ostala gostilničarja, kajti tako sta posle začela. Najbrž bi tako - v tradicionalnem slovenskem slogu - tudi poskrbela za mirno preživetje.  

Toda podjetniška iskrica jima ni dala miru in ob gostilni v Podljubelju sta odprla prvi adrenalinski park pri nas. S tem sta stopila v verigo dogodkov, ki sodi v eno od najperspektivnejših panog 21. stoletja - »ekonomijo doživetij«. Gre seveda za dejavnost, v kateri podjetje kupcem prodaja intenzivno doživetje. Strokovnjaki ocenjujejo, da bo komponenta doživetja vse pomembnejša v večini prodajnih procesov.  
Matija in Andraž Koren sta nato odprla še en adrenalinski park (v Bohinju) in začela svojo ponudbo dopolnjevati s storitvami, ki dodatno izkoriščajo filozofijo ekonomije doživetij. Njuno podjetje že več let prireja delavnice, kjer udeležence skozi šport in zabavo učijo skupinskega dela, vodenja in poslovne komunikacije. Stranke so velika in znana podjetja, kot na primer IBM, McDonald's, Procter&Gamble ... Večina strank prihaja iz tujine, zlasti iz Nizozemske, Anglije in Nemčije. Poleg ponudbe za podjetja ima podjetje tudi široko razvito ponudbo športnih dejavnosti za posameznike. Stranke na primer vodijo v gore in učijo smučarskih skokov. Vse torej v slogu: kupcu ponuditi intenzivno doživetje.  Podjetje Koren Sports v zadnjem času širi dejavnost tudi v tujino in za svoje stranke prireja dogodke v drugih državah. 

Odkritje priložnosti 
Podjetnik: Andraž in Matija Koren
Podjetje: Koren Sports
Kraj: Tržič
Dejavnost: Organizacija športnih dejavnosti, adrenalinski park, delavnice za podjetja


Lorena Leonardos

Nominiranka za inovativno poslovanje oziroma preboj v panogi je Lorena Leonardos iz podjetja Potencial
 

Lorena Leonardos se je že kmalu po študiju odločila za podjetništvo, v slovenski javnosti pa je znana po popularizaciji numerologije. Njena nova podjetniška zgodba pa se je začela zaradi osebnega navdušenja nad medicino in predvsem zdravim načinom življenja. Začela je tržiti naprave tujega proizvajalca za čiščenje zraka v zaprtih prostorih na temelju ionizacije. Skozi poglobljeni študij in raziskave je kmalu ugotovila, da bi bilo mogoče te ionizatorje bistveno izboljšati. Ker proizvajalec izdelka ni bil pripravljen spreminjati, je zamisli začela uresničevati sama. Želela je narediti vrhunski izdelek, ki bo presegel vso konkurenco in ga bo potrdila znanstvena stroka. Svoj prvi ionizator je patentirala leta 1998. Pozneje je pridobila še več patentov, izdelke pa so preizkusili na Slovenskem inštitutu za kakovost in meroslovje in na Inštitutu Jožef Stefan. Meritve dokazujejo superiornost njenih rešitev nad tradicionalnimi.   

V tem trenutku Lorena Leonardos oziroma njeno podjetje Potencial trži samo en izdelek - sobni ionizator Feng Shui, za katerega lahko na primer preberemo, da je desetkrat močnejši od tujih in da je hkrati najmanjši tak aparat na svetu ter da ma še nekaj drugih »naj« lastnosti. Ima pa pripravljene rešitve za več aplikacij, zlasti v povezavi s različnimi klimatskimi napravami. Ironično je, da kljub povabilu slovenski industriji Lorena Leonardos v Sloveniji ni našla partnerja za te načrte; se ji pa že v tem letu napoveduje sodelovanje z več uglednimi proizvajalci po svetu.

Inovacija – preboj v panogi 

Podjetnik: Lorena Leonardos
Podjetje: Potencial, Ionex
Kraj: Ljubljana
Dejavnost: razvoj in trženje ionizatorjev


Miro Črv

Nominiranec za tehnološko oziroma visokotehnološko podjetje je Miro Črv iz podjetja Smarteh
 

Miro Črv se nikdar ni obremenjeval s predsodki, da prihaja iz »zakotne« doline Soče, iz »nepoznanega« Tolmina. Po propadu delodajalca se je trdno odločil razviti tehnološko podjetje, ki bo gradilo ugled na svetovnem trgu. Skupaj z lokalnim parterjem je ustanovil podjetje Smarteh.  

Podjetje v Tolminu je v nekaj letih upravičilo visoke ambicije Mira Črva. Danes razvija zahtevne sisteme krmiljenja klimatskih naprav za hotele in industrijske objekte, fantazijo pa najbolj razburi razvoj krmilnih sistemov za najprestižnejše potniške ladje na svetu. Na seznamu njihovih referenc so čezoceanke Opera, Carnival Conquest, Carnival Glory, Saphire Princess in Diamond Princess, ki so jih gradile ladjedelnice v Italiji in na Japonskem. Strokovnjaki podjetja Smarteh so s svojim znanjem sodelovali tudi pri opremljanju slovite potniške ladje Queen Mary 2 s 1800 sobami.    

(Visoko)tehnološko podjetništvo 

Podjetnik: Miro Črv
Podjetje: Smarteh, d.o.o.
Kraj: Tolmin
Dejavnost: proizvodnja opreme za industrijsko procesno krmiljenje 


Aleš Štrancar

Nominiranec za finančne rešitve je dr. Aleš Štrancar iz podjetja BIA Separations.
 

Podjetje BIA Separations je eno zelo redkih in najbolj prodorno biotehnološko podjetje pri nas. Leta 1998 ga je ustanovila skupina mladih raziskovalcev, po tem ko so spoznali, da svojih znanstvenih odkritij ne bodo mogli uresničiti v raziskovalni ustanovi. Dr. Alešu Štrancarju, gonilni sili podjetja, je uspelo v slovenskem okolju skoraj nemogoče - prepričal je skupino vlagateljev, med katerimi so skladi tveganega kapitala in poslovni angeli, da so v podjetje BIA Separations vložili preko dva milijona evrov. 

Strokovnjaki podjetja so razvili nove polimerne materiale za zelo zahtevno čiščenje biofarmacevtskih učinkovin, ki omogočajo tudi desetkrat učinkovitejše čiščenje. Podjetje je trenutno edini ponudnik te tehnologije na svetu, kupci so farmacevtska podjetja.  

Ljubljanskemu podjetju so v zadnjih petih letih v Ameriki podelili štiri patente, kar je več, kot je bilo tam v istem obdobju podeljenih patentov vsem slovenskim univerzam in javnim raziskovalnim organizacijam skupaj. Novembra pa so vlagatelji na forumu Biotech v Barceloni izbrali BIO Separations med tri podjetja na svetu, najbolj zaželena za vlaganje tveganega kapitala.   

Finančne rešitve 

Podjetnik: dr. Aleš Štrancar
Podjetje: BIA Separations
Kraj: Ljubljana
Dejavnost: biotehnologija
Strokovna komisija za izbor Podjetnika leta 2005 

Dr. Bogomir Kovač, profesor, Ekonomska fakulteta Ljubljana
Dr. Dušanka Janežič, ambasadorka znanosti RD, Kemijski inštitut, Ljubljana
Mag. Jaka Vadnjal, pomočnik direktorja, PCMG, predavatelj na VŠP Piran
Zlatko Ledinek, direktor Kompas Design, Ljubljana
Ivo Boscarol, Podjetnik leta 2003, Pipistrel, Ajdovščina
Igor Akrapovič, Podjetnik leta 2004, Akrapovič, Ivančna gorica
Jože Vilfan, urednik revije Podjetnik
Primož Kaučič, novinar revije Podjetnik


Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *