Nominiranci za podjetnika leta 2009

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 10.11.2009

Komisija je spet izbrala tri izjemne podjetnike, ki vsak na svoj način postavljajo slovensko podjetništvo na svetovni zemljevid. Kateri bo podjetnik leta 2009?



Letošnje leto je bilo za podjetnike posebno težko. Ni treba razlagati, zakaj. A kljub temu smo našli tiste, ki s svojim izjemnim podjetniškim čutom, ambicioznostjo in inovativnostjo uspešno premagujejo ovire. 18. novembra bomo že 19. podelili priznanje Podjetnik leta, ki je najstarejše priznanje za podjetniške dosežke v Sloveniji. Komisija je že izbrala tri nominirance. Eden med njimi bo postal podjetnik leta 2009.

Nominiranci so:
 
Miran Mladovan, Lesimpex d.o.o.
Miran Mladovan, Lesimpex, d.o.o.
 
Primorski podjetnik Miran Mladovan dokazuje, da je mogoče tudi z razmeroma preprostimi izdelki uspeti na svetovnem trgu. In to v lesarski industriji, ki se sicer že dolgo koplje v težavah. Leta 1992 je začel z izdelovanjem pasjih utic, tri leta pozneje pa je že izdeloval leseno vrtno pohištvo. Danes je njegovo podjetje s svojimi izdelki, vrtnimi hiškami, garažami, verandami, kioski, nadstreški za avtomobile, podi in palisadami ter drugimi lesenimi izdelki prisotno v številnih evropskih državah, pa tudi v Aziji in Afriki. Lesimpex, v katerem je zaposlenih 80 delavcev, je izrazito izvozno naravnano podjetje, saj na tujih trgih proda devetdeset odstotkov svoje proizvodnje. Letos so začeli sodelovati tudi z italijanskim oblikovalskim birojem, kar naj bi jim povečalo prepoznavnost blagovne znamke.
 
Emil Marinšek, Maremico d.o.o.
Emil Marinšek, Maremico, d.o.o.
 
Koliko podjetij imamo, ki prodajajo izdelke tujih proizvajalcev in se s tem zadovoljijo?! A ne Emil Marinšek. Sprva je prodajal vodne postelje avstrijskega proizvajalca, ker pa slednji ni mogel več slediti vsem Marinškovim izboljšavam, sta vlogi zamenjala. Zdaj avstrijski partner zastopa slovenske postelje znamke Lectus na avstrijskem trgu, Maremico pa jih izvaža še na druge evropske trge. Čeprav ima podjetje komaj 14 zaposlenih, vseskozi narekuje trende na področju izdelkov za prijetno spanje. Zaščitili so inovativen modularni vzglavnik Leticia, prvi na svetu so izdelali hibridne postelje, pri katerih je ena polovica vodna in druga klasična. Zadnja novost so modularna ležišča, ki jih izdelujejo po meri posameznega kupca. Množični izdelek so s tem individualizirali, s čimer so večino konkurence spet pustili za seboj.
 
Uroš Merc, Bisol d.o.o.
Uroš Merc, Bisol, d.o.o. 

Dr. Uroš Merc se je v pičlih treh letih s svojim podjetjem Bisol prebil v svetovni vrh ponudnikov fotonapetostnih modulov za sončne elektrarne. Bisol zaposluje 90 ljudi in bo letos ustvaril za več kot 30 milijonov evrov prihodkov. A največji razcvet šele prihaja. Podjetje ima do leta 2015 že sklenjenih za 400 milijonov evrov pogodb. 

Čeprav dr. Uroš Merc ni ustanovil podjetja, ampak ga je z nekaterimi zaposlenimi prevzel, ko je prejšnji lastnik zašel v poslovne težave, pa je podjetje doživelo svoj vzpon pod njegovim vodstvom. Kot mlad doktor znanosti je sprva iskal priložnosti na Univerzi, danes pa s svojim zgledom sporoča, da tudi v Sloveniji lahko nastajajo vrhunska visokotehnološka podjetja. 

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *