Nominiranci za podjetnika leta 2010

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 08.10.2010

Komisija je že izbrala tri fantastične zgodbe, ki govorijo o prodornosti in uspešnosti slovenskih podjetnikov na svetovnem trgu.



Komisija za izbor podjetnika leta 2010 je že opravila svoje delo. Konec septembra je izbrala tri nominirance za to priznanje, ki ga bo revija Podjetnik letos podelila že dvajsetič zapored. Čeprav je bilo v širšem izboru tudi nekaj izjemno uspešnih in znanih kandidatov, je dala prednost trem medijsko manj znanim imenom, ki pa imajo vsako v svoji tržni niši pomembno vlogo tudi na svetovnem trgu. Ob vsakem od njih se lahko spet čudimo, česa vse so sposobni naši podjetniki.
 
Na prireditvi, ki bo 13. oktobra v Ljubljani, bodo vsi nominiranci prejeli priznanja podjetniški vzor, eden med njimi pa bo postal podjetnik leta 2010.
 
Sandra in Tomaž Ham, Ham d.o.o.
Sandra in Tomaž Ham, Ham d.o.o. 

Tomaž Ham je zaradi lastnih težav z bolečinami v hrbtenici razvil inovativen stol, ki sledi nagibu telesa. Sedenje na takem stolu posnema aktivno sedenje na ortopedski žogi, kar pomeni, da je hrbtenica ves čas v pravilnem položaju. Stol je patentiral in ga zaradi velikega zanimanja začel izdelovati v lastnem podjetju. Njegovo podjetje Ham je do danes prodalo že sedemintrideset tisoč pisarniških stolov, ki jih pod svojo znamko Spinalis trži v višjem cenovnem razredu – najdražji stol stane 1320 evrov. Izvaža jih v 14 evropskih držav, načrtuje tudi prodor v ZDA in Združene arabske emirate. Podjetje zaposluje 17 ljudi in je imelo lani 2,3 milijona evrov prihodkov. Tomaž Ham zaradi velikega povpraševanja načrtuje večkratno povečanje proizvodnje.

Marjeta in Marino Furlan, Intra lighting d.o.o.
Marjeta in Marino Furlan, Intra lighting d.o.o.
 
Marino in Marjeta Furlan sta pred dobrimi dvajsetimi leti brez posebnih izkušenj začela izdelovati svetila v svojem stanovanju. Priložnost sta našla na področju osvetljevanja prodajaln, salonov in trgovskih središč ter drugih večjih objektov. Pravi preboj pa so njunemu podjetju Intra lighting omogočili modularni sistemi za svetila, ki omogočajo inovativne in prilagodljive rešitve pri osvetljevanju objektov. Podjetje je začelo hitro rasti; kupili so podjetje TEP na Hrvaškem, drugega največjega proizvajalca svetil v nekdanji Jugoslaviji, leta 2008 pa še podjetje FEP iz Srbije.
Danes skupina Intra letno ustvari 25 milijonov evrov prihodkov, v njej pa je zaposlenih 300 delavcev. Marino in Marjeta Furlan sta že zasnovala novo strategijo širitve na svetovni trg.

 
Igor Jamnikar in Miha Praprotnik, CityWall d.o.o.
Miha Praprotnik in Igor Jamnikar, CityWall d.o.o.
 
Navdušena plezalca Miha Praprotnik in Igor Jamnikar sta pred dobrim desetletjem v hitro razvijajočem se dvoranskem plezanju opazila priložnost, da ljubezen do plezanja prepleteta s podjetništvom. Ustanovila sta podjetje CityWall in začela izdelovati opremo za športno plezanje – od trdnega oprimka do umetne plezalne stene. Inovativne rešitve so CityWall sčasoma dvignile na sam vrh med svetovnimi proizvajalci športne plezalne opreme. Podjetje CityWall zdaj postavlja plezalne stene po skorajda vsem svetu, od Švice do Kanade in Indije. Njihove plezalne stene se prevažajo tudi na petih čezoceanskih potniških križarkah. V podjetju je 17 zaposlenih, ki so lani ustvarili za 1,3 milijona prihodkov. V kriznem letu so prodajo povečali kar za 65 odstotkov.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *