Nominiranci za Podjetnika leta 2012

Avtor: | Objava: 09.10.2012

Komisija je izbrala tri izjemne podjetnike, ki so s svojimi inovacijami in lastnim razvojem uspešni in uveljavljeni na svetovnem trgu.


Albert Erman

ALBERT ERMAN
Magneti Ljubljana
 
Približno 90 odstotkov evropskega trga z magneti obvladujejo kitajski proizvajalci, med tistimi, ki si na trgu trajnih magnetov režejo preostali delež pogače, pa je tudi podjetje Magneti Ljubljana, družinsko podjetje, ki ga že 26 let vodi Albert Erman. Leta 1986, ko je Erman kot direktor prevzel vodenje podjetja, je bila letna realizacija 6 milijonov tedanjih nemških mark, od tega je izvoz predstavljal 10 odstotkov, ostale magnete pa so prodajali slovenski industriji, jugoslovanskemu trgu in vojski. Pozneje je Magnete Ljubljana močno prizadela izguba jugoslovanskega trga, vendar jim je na podlagi sodelovanja z nemškim podjetjem Bosch in švicarskim podjetjem Maxon uspelo vzpostaviti ravnovesje.
 
Magneti Ljubljana danes dobavljajo svoje izdelke kar 80 znanim kupcem po vsem svetu. Ves čas so se zavzemali tudi za kakovost poslovanja, bili so med prvimi enajstimi podjetji v Sloveniji, ki so pridobila certifikat ISO 9001, imajo tudi certifikate ISO 14001, OHSAS 18001 in ISO/TS 16949, najbolj pa so ponosni na zadnjega, certifikat IRIS, ki so ga pridobili letos in ki jim je omogočil vstop na trg električnih vlakov.
 
Z letno proizvodnjo 6.000 magnetov in 80 kupci Erman še ni zadovoljen. Velik del trajnih magnetov sicer izdelujejo za avtomobilsko industrijo, Erman pa vidi prihodnost v vlakih in tramvajih, pa tudi električnih avtomobilih. Tako so pred kratkim osvojili Alstom, ki mu bodo Magneti Ljubljana dobavljali magnete za vgradnjo v električne vlake.
Potencialnih kupcev jim trenutno ne primanjkuje. K temu zagotovo pripomore tudi neverjetna fleksibilnost podjetja, ki živi od razvoja. Kupcu se zmorejo prilagoditi do te mere, da ima možnost poslati skico magneta z zahtevanimi karakteristikami razvojnemu oddelku Magnetov Ljubljana, kjer se potrudijo izpolniti njegove zahteve. Postopki, ki so potrebni za izvedbo specifičnih naročil, zahtevajo od podjetja veliko znanja in časa, v določenih primerih tudi nakup nove opreme.
 
Padec proizvodnje starega programa nadomeščajo z novimi in v livarni, kjer so še nedavno vlivali Al-Ni-Co zlitino, sedaj delajo dentalne zlitine. Skupaj z metalurškim inštitutom so razvili postopek za proizvodnjo dentalnih zlitin, ki se uporabljajo za izdelavo mostičkov in protez. V zadnjih fazah razvoja imajo izdelavo lastnega granulata za plastomagnete, za naslednje leto pa načrtujejo še proizvodnjo volframovih trdin, izdelujejo karbidne trdine za rezalna orodja in so sposobni delati tudi visokolegirana jekla.
 
Čeprav ostaja Erman pri investicijah previden in noče preveč investirati v nakup nove opreme, je stalna rast proizvodnje narekovala odločitev za nakup sosednjih poslovnih prostorov v Stegnah, kamor se je v začetku leta 2000 preselila proizvodnja magnetov SmCo. Zgradili so 2.000 m2 velik prizidek, pozneje pa odkupili še dodatna zemljišča in poslovne prostore. V naslednjih nekaj letih načrtujejo izgradnjo novega poslovnega objekta.
 
Albert Erman dela po 8 do 10 ur na dan in po 45 letih delovne dobe krmila še vsaj desetletje ne namerava prepustiti nasledniku. Še vedno tudi pilotira svoje letalo in dvakrat tedensko igra šah.
 
Moja formula za uspeh:
»Vedno smo poslovali pregledno. Še naprej želimo zadovoljevati zahteve kupcev glede kakovosti, količine, dobavnih rokov in cene. Moj cilj je, da podjetje živi.«


 
Jožef Lorbek
JOŽEF LORBEK
Anthron
 
Podjetje Anthron, kar v grškem jeziku pomeni jama, je družina Lorbek ustanovila leta 1989, njihovi začetni izdelki pa so bili namenjeni predvsem jamarjem. Podjetje ima v Izoli lastno proizvodnjo izdelkov za športno in industrijsko področje dela na višini. V skorajda 20 letih je Jožef Lorbek izumil, patentiral in razvil široko paleto artiklov, ki so obšli svet.
 
Na zavoro, ki bi bila enostavna za uporabo in bi omogočala varno in nadzorovano spuščanje po vrvi, je prvič pomislil leta 1976, ob potresu v Posočju. Prvi kupci inovacije so bili Civilna zaščita, kmalu zatem pa so se nad napravo navdušili še jamarji, ki jim je Jožef Lorbek s svojo inovacijo neizmerno olajšal jamarske oziroma plezalne podvige. Med osebno varovalno opremo, ki jo danes izdelujejo in je namenjena najrazličnejšim panogam uporabe, so zavore, prižeme, škripci, blokerji in drugo. Njihovi izdelki so vrhunske kakovosti, le-to pa dosegajo z rednimi vlaganji in posodobitvijo v proizvodne procese.
 
Vsa leta uspešnega delovanja so podjetju prinesla veliko dragocenih izkušenj, ki jih pri poslovanju spretno združujejo z inovativnostjo, samoiniciativnostjo, željo po razvoju in neprecenljivim znanjem svojih strokovnjakov. Vse te lastnosti uvrščajo podjetje med vodilne svetovne proizvajalce tako športne kot industrijske osebne varovalne opreme. To potrjujejo tudi osvojeni certifikati in vsakoletno uspešno opravljeni testi kakovosti, danes pa se lahko podjetje pohvali tudi z lastnim sodobno opremljenim učnim centrom ter še številnimi drugimi pomembnimi dosežki in uspehi, doseženimi na podlagi vodilnih vrednot pri poslovanju.
 
Podjetje družine Lorbek, katere člani so bili vpeti v delo že od samega začetka, je raslo počasi in zanesljivo. Iz dnevne sobe so se sprva preselili v garažo hiše, pred desetletjem pa v proizvodne dvorane, kjer so danes. Na njihove izdelke se med drugim zanesejo alpinisti v Himalaji in specialci raznih vojaških enot, tudi zveze Nato. V eni njihovi zavori ali škripčevju je zbranih kar 18 tehnologij, od kaljenja aluminija v jeklo do mikrolivov in drugih. Od 50 do 100 kooperantov dela različne dele, ki jih potem v podjetju Anthron sestavijo in vsakega posebej preizkusijo. Njihov izdelek mora biti stoodstotno zanesljiv, saj na njem dobesedno visi človeško življenje. 
 
Lansko leto je podjetje imelo 1,8 milijona evrov prometa. 
Polovico predstavljata proizvodnja in prodaja plezalnih pripomočkov, ostalo prinesejo razni izdelki drugih proizvajalcev, ki jih zastopajo na našem trgu, ter izobraževanja. Ustanovitelja podjetja se počasi umirjata, podjetje prepuščata v vešče hčerine roke.
 
Moja formula za uspeh:
»V svoj izdelek in uspeh moraš verjeti ter v tej smeri vztrajati. Danes pa bi vsi radi uspeli na hitrico. Jah, 'fast food' generacija! Neštetokrat se je izkazalo, da tako ne gre na dolgi rok.«


 
Boris Mesec
BORIS MESEC
Mebor
 
Zgodba Borisa Mesca je zgodba samouka s poklicno šolo, ki je v hribovskem kraju v škofjeloških gozdovih zgradil podjetje, ki danes v svoji branži sodi med najbolj cenjene na svetu.
Leta 1982 je Boris Mesec izdelal prvo tračno žago po svoji zamisli. Tehnično znanje je pridobival sproti, med razvijanjem novih izdelkov, posel pa je stekel po letu 1991, ko se je sprostil izvoz za male podjetnike. Takrat je ustanovil podjetje Mebor, kjer izdelujejo tračne žage za razrez hlodovine, transporterje, krožne žage za razrez drobne hlodovine, večlistne krožne žage, čelilnike, robilnike, stroje za izdelavo brun in stroje za vzdrževanje žaginih listov ter krožnih žag. Meborjeve žage so na začetku prodajali predvsem v Avstrijo. Sejmi, zlasti pa reference, so jim v škofjeloško hribovje pripeljali kupce iz še bolj oddaljenih krajev: Rusije, Indonezije, Indije, ZDA, Avstralije in drugod. Po vsem svetu deluje več kot dvajset Meborjevih zastopnikov, ki uspešno skrbijo za prodajno mrežo in jo širijo. Prodajajo žage, ki so večinoma izdelane po meri in potrebah naročnika. Specializirani so za izdelovanje horizontalnih žag, ki so v primerjavi z vertikalnimi cenejše, skoraj enako zmogljive, enostavnejše za postavitev, zavzamejo pa tudi manj prostora.
 
Pri izdelavi žag je poudarek na avtomatiziranosti oziroma čim manjšem številu operaterjev, ki z elektronskim upravljanjem obvladajo čim več operacij. Izjemno učinkovit je tudi inovativni stroj za izdelavo brun za gradnjo lesenih hiš. Inovacij ne patentirajo, saj so postopki preveč zapleteni in dragi, kopiranje z majhnimi spremembami na stroju pa je kljub vsej patentni zaščiti možno in pogosto. Meborjeva ekipa vključuje strokovnjake iz vseh področij strojegradnje: konstrukterstva, računalniškega krmiljenja, hidravlike, statike, tehnologije, obdelave lesa, varstva pri delu, zakonov in predpisov ter žagarstva. Meborjevi stroji so tako rezultat dolgoletnih izkušenj iz žagarstva in strojegradnje, novih tehnologij in inovacij. Njihovi stroji se ponašajo z izvirnimi tehničnimi rešitvami, ki povečajo kakovost izdelkov in kapaciteto, hkrati pa so enostavni in varni za uporabo. So avtomatizirani, z elektronskim vodenjem in se lahko s transportnimi linijami povezujejo v celovite profesionalne lesnopredelovalne obrate. Nekateri so izdelani tudi v mobilni izvedbi.
 
Kakovost njihovega poslovanja in dela potrjuje certifikat ISO 9001. Borisu Mescu pa je Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije za prodornost in uspešnost podelila priznanje Obrtnik leta 2011.
 
Moja formula za uspeh:
»Potrebna je vizija, volja in veliko odrekanja. Če delaš pošteno, je to praviloma pravi recept za dolgotrajno uspešnost.«

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *