Nove davčne olajšave

Avtor: Mojca Kunšek | Objava: 12.07.2010

Sprememba davčne zakonodaje je prinesla nove olajšave za vlaganja v raziskave in razvoj in za zaposlovanje težje zaposljivih delavcev.


(Big Stock Photo)

Zadnje spremembe temeljnih davčnih zakonov, Zakona o dohodnini (ZDoh-2G) in Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2E), so prinesle dodatne olajšave za zaposlovanje najtežje zaposljivih oseb in večji obseg olajšav za vlaganja v raziskovalno in razvojno dejavnost.
 
1. Olajšava za vlaganje v raziskave in razvoj
 
Davčni zavezanec je lahko do sedaj uveljavljal splošno olajšavo za vlaganje v raziskave v obliki zmanjšanja davčne osnove v višini 20 odstotkov vlaganj v raziskave in razvoj ter dodatno davčno regijsko olajšavo v višini 10 oziroma 20 odstotkov zneska glede na sedež svojega delovanja, kar pomeni, da je lahko skupno uveljavljal:
-    do 40 odstotkov zneska vlaganja, če je bil bruto družbeni proizvod na prebivalca v regiji nižji od povprečja države za več kot 15 odstotkov,
-    do 30 odstotkov zneska vlaganja, če je bil bruto družbeni proizvod na prebivalca nižji od povprečja države do 15 odstotkov.
 
S spremembo obeh zakonov pa bo vsak zavezanec odslej oziroma že od 1. januarja 2010 lahko koristil 40-odstotno splošno davčno olajšavo. Odvisno od razvitosti regije bo lahko dosegel tudi 50- ali 60-odstotno skupno davčno olajšavo iz naslova vlaganj v raziskave in razvoj.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *