Novosti s sejma CeBIT

Avtor: Esad Jakupović | Objava: 06.04.2012

V Hannovru je med 6. in 10. marcem potekal IKT-sejem CeBIT 2012, ki je kljub večletnem upadanju tako števila razstavljavcev kot tudi obiskovalcev, ohranil sloves največjega svetovnega poslovnega dogodka.



CeBIT je v svoji več kot 20-letni zgodovini veljal za najpomembnejši dogodek v IKT, na katerem so bile vsako leto prvič predstavljene številne inovacije. Zaradi že druge ekonomske krize se je v primerjavi z letom 2000 število razstavljavcev skoraj prepolovilo (na okrog 4200 iz 70 držav), število obiskovalcev pa več kot prepolovilo (na približno 300 tisoč iz več kot 110 držav). Atraktivna »lansiranja« novih naprav in opreme so večinoma prevzeli sejmi CES v Las Vegasu, MWC v Barceloni in IFA v Berlinu. Sejem se je tudi zato postopno preoblikoval v vodilni poslovni dogodek na področju IKT, na katerem prevladujejo programske rešitve in poslovne storitve ter novi razvojni trendi. Takšno usmeritev sejma potrjuje tudi dejstvo, da je vzporedno z razstavo potekala že tradicionalna štiridnevna serija konferenc Cebit Global Conferences ter približno 1500 drugih vsebinskih konferenc, predavanj, delavnic in predstavitev.
 
Sejem je bil splošno razdeljen na štiri glavne sklope: CeBIT pro (profesionalne rešitve IKT za poslovanje), CeBIT gov (rešitve za javni sektor), CeBIT lab (inovativne IKT) ter CeBIT life (IKT za digitalni življenjski slog). Letos je bila država partnerica CeBIT-a Brazilija, zato se je sejma udeležila tudi predsednica Brazilije Dilma Rousseff, ki ga je skupaj z nemško kanclerko Angelo Merkel tudi odprla.
 
CeBIT je letos potekal predvsem v znamenju računalništva v oblaku, eksplozije podatkov (big data), mobilnosti ter družabnih omrežij in družabnega poslovanja. Kljub »mehki« usmeritvi na programske rešitve in storitve ter »(infra)strukturni« orientaciji na notranje strojne komponente, kot so procesorji, matične plošče, grafične kartice in podobno, na dogodku ni manjkalo niti številnih novosti s področja pametnih telefonov, tabličnih računalnikov, ultra lahkih prenosnikov, pametnih televizorjev ...

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *