O dr. Alešu Štrancarju in podjetju BIA Separations

Avtor: | Objava: 17.03.2005Dr. Aleš Štrancar je soustanovitelj in direktor podjetja BIA Separations iz Ljubljane, najbolj prodornega biotehnološkega podjetja pri nas.  

BIA Separations je odcepljeno podjetje (spin-off) podjetja BIA, ki ga je leta 1989 ustanovila skupina mladih raziskovalcev, po tem, ko so spoznali, da svojih znanstvenih ambicij ne bodo mogli uresničiti v slovenskih raziskovalnih ustanovah. Dr. Alešu Štrancarju je nato skoraj deset let kasneje uspelo v slovenskem okolju skoraj nemogoče - prepričal je upravljalce skladov tveganega kapitala in poslovnega angela (zasebnega investitorja) iz Nemčije, da so v enega izmed raziskovalnih projektov vložili preko dva milijona evrov in soustanovili podjetje BIA Separations.  

Podjetje BIA Separations trenutno zaposluje 33 strokovnjakov. Med njimi je šest doktorjev znanosti in pet mladih raziskovalcev. Podjetje izdeluje tako imenovane inteligentne filtre; gre za pionirski izdelek na svetovnem trgu, ki omogoča do desetkrat učinkovitejše čiščenje biotehnoloških produktov (npr. zdravil). Za multinacionalko Boehringer Ingelheim in za Krko razvijajo tudi procese čiščenja farmacevtskih učinkovin. Poleg tega sodelujejo v konzorciju tujih partnerjev, ki razvija cepiva za SARS in ptičjo gripo. Trenutno 40 odstotkov prihodkov ustvarijo na tujih tržiščih. Ko bodo lastno tehnologijo povsem razvili, naj bi delež izvoza povečali na 95 odstotkov.  

Ljubljanskemu podjetju so v zadnjih petih letih v Ameriki podelili štiri patente, kar je več, kot je bilo tam v istem obdobju podeljenih patentov vsem slovenskim univerzam in inštitutom skupaj. Novembra pa so vlagatelji na forumu Biotech v Barceloni izbrali BIO Separations med tri biotehnološka podjetja, najbolj zaželena za vlaganje tveganega kapitala.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *