»Ob čebelah se spočijem«

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 10.10.2003

Pri tehtanju med varno službo in čebelarstvom sta se Dušan Žunko in Marija Sivec odločila za čebelarstvo. Pogled v tradicionalno slovensko dejavnost, pri kateri se ne da preživeti samo od medu, ampak še z dodatnimi dejavnostmi.


Dušan Žunko:Pri 250 panjih je pregledovanje čebel vsakodnevno opravilo od aprila do avgusta.

Starejši ljudje so včasih poznali rek: Muha ne da kruha. Mislili seveda niso na hišno muho, temveč na čebele. S pregovorom so želeli povedati, da se od čebelarstva ne da kaj prida živeti, kaj šele obogateti. No, slovenski čebelarji so kljub temu imeli že v Habsburški monarhiji vodilno mesto, naša kranjska čebela pa je sodila med vodilne medonosne čebele. 

Čebelarstvo se je do danes ohranilo kot zanimiva poslovna dejavnost in se v zadnjih letih še močneje profesionalizira. Po podatki čebelarske zveze Slovenije je danes pri nas približno 8 tisoč čebelarjev s približno 157 tisoč panji.  

 
Prvi pogoj je ljubezen do čebel 

Katerega koli resnega čebelarja boste povprašali po poslovnem vidiku čebelarjenja, vam bo odvrnil: »Najprej moraš imeti čebele rad. Če se odločiš za čebelarstvo zaradi zaslužka, ti ne bo uspelo.« Tako pravita tudi Dušan Žunko in Marija Sivec iz Sužida pri Kobaridu. Sodita med tistih nekaj deset poklicnih čebelarjev pri nas, ki jih lahko uvrstimo (vsaj za naše razmere) med velike. Čebelariti sta začela v Dušanovem čebelnjaku z 20 panji v Litiji, ki ga je prevzel od starega očeta. Na začetku je bil to zgolj konjiček, ki ga je opravljal ob redni zaposlitvi.   
 
V tistem času sta začela popravljati hišo v Kobaridu, od koder je doma Marija, in na sosedova priporočila sta tja pripeljala nekaj čebeljih družin. Izkazalo se je, da je čebelja paša v Posočju, zlasti zaradi obilnega medenja lipe, mnogo boljša kot v Litiji. Iz Litije so se nato kar štiri leta vozili ob koncu tedna v Kobarid k svojim čebelam. Tehtanje med službo in čebelami ni moglo trajati v nedogled. Med poletnimi počitnicami so se dobesedno v trenutku odločili za čebele, se preselili v Kobarid in število družin v kratkem času povečali na 80.    

Čebelje družine prodajata v Francijo 

»Ena od prvi stvari tukaj je bila ugotovitev, da ne moreva delati enako kot v Litiji. Najti sva morala drugačen način čebelarjenja in se odločila za pridelavo cvetličnega in lipovega medu. Ker čebel ne voziva na pašo, izpad dohodka nadomestiva z vzrejo matic in čebeljih družin,« pojasnjuje Marija, ki je registrirala kmetijsko dejavnost in zaposlila Dušana.  

Danes skrbita že za 250 družin v 90 AŽ-panjih (poimenovanih po čebelarju, konstruktorju in čebelarskemu piscu Antonu Žnideršiču) in 160 nakladnih panjih. Medtem ko slovenski čebelar letno pridela v povprečju pod 20 kilogrami medu na družino, ga sogovornika dobrih 30 kilogramov. Toliko znaša desetletno povprečje, saj je zaradi velikih nihanj o krajšem obdobju nesmiselno govoriti. 90 odstotkov medu prodata v veleprodaji po ceni 500 tolarjev za kilogram. Marijin hiter izračun pokaže, da bi lahko samo od medu živel samo eden od njiju. Brez vzreje matic in družin, ki jih prodajata v Francijo, se jima račun ne bi izšel. »V čebelarstvu so stroški zelo veliki. Samo kilometrine zaradi čebelarjenja imava 20 tisoč kilometrov na leto, potem so tu stroški za zdravila, sladkor in drugo opremo.« Sladkorja  kupita vsako leto približno tri tone oziroma 10 do 15 kilogramov za vsako čebeljo družino. Izračun pokaže še eno zanimivo ugotovitev: s 100 panji, kar je vsaj petkrat več kot jih ima povprečen slovenski čebelar, se (samo) z medom zasluži komaj podpovprečna plača. Očitno še vedno drži tista stara ugotovitev, da prinese 10 čebeljih družin toliko prihodka kot ena krava.
 
O tveganjih, ovirah in povpraševanju lahko več preberejo le naročniki.
 
Tveganja in ovire 

Po mnenju Dušana in Marije je za socialno varnost družine najboljše, če je vsaj en član zaposlen pri drugem delodajalcu.
»V čebelarstvu je polno neznank in tveganj. Največje tveganje so bolezni in zajedalci. Nama so prvo zimo po preselitvi v Kobarid pomrle vse čebele. Bolezen sva sicer zdravila, ker pa smo se selili, se nisva dovolj posvečala čebelam. Poleg tega je bila varoja ob italijanski meji odporna na zdravila, ki bi v Litiji obvarovala čebele,« pojasnjuje Dušan. Bolezni so za čebelarja lahko usodne. Marija pove, da je v Avstriji letos pomrlo kar 40 odstotkov čebel, v nekaterih delih Nemčije pa celo 80 odstotkov.  
 
In takšnih nevarnosti in ovir je še veliko, od strokovnih do administrativnih. Mimogrede, ste vedeli, da izhajajo predpisi na področju čebelarstva še iz časov Marije Terezije in da se pri nas ne moreš registrirati kot čebelar? Če imaš dovolj zemlje, se lahko registriraš kot kmet, sicer niti to ne pride v poštev.  

V primerjavi z drugimi posli v čebelarstvu tudi ne moreš podrobno načrtovati prihodnosti. Ker si odvisen od muhavosti vremena, nikoli ne veš, kako boš začel novo sezono – z nakupi ali s prodajo čebel. »Poklicni čebelar mora imeti izredno samodisciplino, če želi preživeti. Pravilo pravi, da moraš imeti vedno za eno leto vnaprej dovolj denarja in medu. Ob dobri sezoni denarja ne smeš zapraviti, sicer boš morda že naslednje leto pogorel,« pravita čebelarja.  
 
Kakšen posel je potemtakem čebelarstvo? »To je posel, kjer moraš delati. Aprila, maja, junija in julija se dela od jutra do večera. En zamujen dan ti lahko povzroči veliko škodo. Takrat ne moreš niti pomisliti na dopust,« na kratko pojasni Marija. Jeseni se ritem umiri; novembra je treba poskrbeti za zimsko zdravljenje čebel, pozimi odstraniti sneg okoli čebelnjaka, popraviti panje, topiti vosek in postoriti vsa tista dela, za katera poleti ni časa.  
 
Čebelarstvo je po njunih besedah naporno, toda ta napor ni enak tistemu pri drugem delu. Marija pravi, da čebelarstva ne bi zamenjala za nobeno drugo delo. »Pri čebelah se spočijem. Ko sem z njimi, me ne zanima nič drugega, pozabim na vse težave, zanimajo me samo čebele. In ko pridem zvečer domov, sem prijetno utrujena, v bistvu sem zadovoljna, da sem utrujena.«   

Povpraševanje je večje od ponudbe
 

Resni čebelarji kljub vsem težavam pa vednarle trdijo, da pa dodatne čebelarske dejavnosti, kot so vzgoja matic, čebeljih družin, pridelavo cvetnega prahu in matičnega mlečka (skupaj z medom seveda) vendarle da živeti. Odkar ni več uvoza ponarejenega medu s Kitajske (v koprski luki se ga je baje dalo kupiti za marko in pol po kilogramu), je na evropskem trgu povpraševanje celo večje od ponudbe. Čebelarstvu je tako eden redkih poslov, kjer ni težko prodati, temveč pridelati. Tako je še sreča, da Slovenci ob pravem času lovimo ugoden veter v svoja jadra. Število čebelarjev sicer upada, vendar pridelava medu narašča. Mlajši čebelarji delajo več in bolje in zato pridelajo več. Se tudi več izobražujejo. »Danes se čebelarji izobražujejo več kot kdajkoli prej. To je tudi razumljivo. Starejši čebelarji včasih niso poznali bolezni in se jim ni bilo treba izobraževati. S prihodom bolezni pa je postalo čebelarstvo znanost. Šlamparije si ne moreš več privoščiti,« pravi Marija, ki je tako kot Dušan pridobila naziv čebelarski mojster. Teh je zdaj v Sloveniji skupaj 24.  
 
Ste slišali za zadnjo modno muho? Vitalni starejši ljudje, ki so se včasih ukvarjali s športom, si postavljajo čebelnjake. In ker so dobro izobraženi ter se čebelarjenju resno posvečajo, z rezultati prekosijo marsikaterega starejšega in »izkušenega« čebelarja.


Posel in trg

Posel: pridelava medu
Začetni stroški: vsaj 100 čebeljih družin s panji in druga oprema - 1 panj stane od 15 do 25 tisoč tolarjev, čebelja družina pa 15 tisoč tolarjev
Pridelava: dolgoletno povprečje je okoli 20 kilogramov (pri ljubiteljskih čebelarjih) oziroma 30 (pri poklicnih čebelarjih) kilogramov medu na čebeljo družino
Cena: veleprodajna cena kilograma medu je okoli 500 tolarjev
Dodaten zaslužek: je pomemben, ker samo med ne da dovolj prihodka. Viri dodatnega zaslužka so vzreja matic in čebeljih družin, pridelava cvetnega prahu in matičnega mlečka; možnosti so še v umetni obrti, povezani s čebelarstvom
Subvencije države: približno 800 tolarjev za vsako čebeljo družino na leto
Trg: v zadnjem času povpraševanje v Evropi presega ponudbo
Tveganje: veliko (bolezni, škodljivci, vremenske razmere ...)

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *