Obdana z rožami

Avtor: Petra Mauer | Objava: 10.01.2011

Jožica Zupančič je včasih delala v semenarni Kalia, lani poleti pa je s Semenarno Ljubljana podpisala franšizno pogodbo in zdaj vodi svojo prodajalno v Mariboru.


Jožica Zupančič vodi franšizno prodajalno Kalie. Pravi, da ji je tak poslovni model všeč, saj ji ni treba iskati dobaviteljev, poleg tega pa blago dobi ceneje, kot bi ga, če bi šla v posel povsem samostojno.

Jožico Zupančič so že od nekdaj navduševale rožice. Nikoli si ni mislila, da bo iz svojega hobija naredila posel, toda po spletu dogodkov je podpisala franšizno pogodbo s Semenarno Ljubljana in ima sedaj v Mariboru svoj vrtni center Kalia. Prodaja ne le cvetlice, temveč tudi semena, vrtno orodje in še marsikaj.
 
Pred vstopom na samostojno pot je bila Jožica osem let zaposlena v Kalii. Bila je specializirana za prodajo škropiv in fitofarmacevtskih sredstev, obvladala je delo v tako imenovani kmetijski lekarni, se spoznavala z različnim delom v trgovini in v svoji službi neznansko uživala. »Potem pa sem dobila boljšo ponudbo in ker v teh kriznih časih ne smemo prezreti dobre priložnosti, ki se nam ponudi, sem za dve leti in pol odšla v mariborsko podjetje Florina,« opiše svojo pot. Postala je vodja trgovine in vse je šlo dobro, dokler ni občina Maribor precej posla, ki ga je prej opravljala Florina, predala drugemu podjetju. Florina je namreč vrsto let urejala parke in opravljala druga javna dela v štajerski prestolnici. »Nastala je manjša kriza, zaposleni smo čutili, da je kar naenkrat premalo dela, zato smo začeli sami razmišljati o kakšni drugi alternativi oziroma iskanju nove službe,« pove Jožica Zupančič, ki ji je po glavi rojila ideja, da bi začela z gojenjem rožic v rastlinjakih in z vzgajanjem zelenjave. »Toda kmalu potem sem dobila klic iz Kalie s ponudbo za odprtje nove franšizne trgovine na mariborski tržnici. Zelo sem bila presenečena in hkrati v veliki dilemi, kako naj se odločim. Dolgo, kar mesec in pol sem oklevala, preden sem se podala na samostojno pot, saj sem se zavedala, da bo najemnina prostora zame precejšen finančni zalogaj, da bom na začetku sama za vse in da bom morala garati od jutra do večera …,« se pomislekov spominja sogovornica.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *