Oblast na internetu

Avtor: Gregor Baš | Objava: 10.02.2002

Na internetu so bili najprej računalniški navdušenci, sledil jim je komercialni sektor, zdaj pa se stvari premikajo tudi v državni upravi.



Malce si bomo pogledali nekatere spletne strani, ki so povezane z vlado, njenimi službami in ustanovami. Skratka, kaj sploh najdemo na internetu in je povezano z državnim aparatom. Lahko bi rekli, da so državne ustanove bolj pri repu tistih, ki uporabljajo internet.

Vstop v državo na internetu

No, malce pompozen (med)naslov, a naj vseeno ostane. Če želite najti katero izmed državnih ustanov na internetu, je najboljše, da začnete iskati na strani www.gov.si. To je skupek tako in drugače organiziranih spletnih povezav do najrazličnejših organov oblasti. Tu najdete tako povezave na vsa ministrstva, vlado, parlament kot tudi na spletne strani občin, raznih zavodov in drugih ustanov, ki so tako ali drugače povezane z državno upravo. Vse te nadaljnje strani se potem med seboj razlikujejo tako po oblikovni strani kot tudi po kakovosti in obsegu vsebine. Tudi ministrstva nimajo enotne podobe.

E-uprava

Čakanje državljanov in državljank pred najrazličnejšimi uradniškimi okenci, naj bi kar se le da zmanjšali. Spletna stran E-uprave (e-gov.gov.si/e-uprava/index.html) so vhodna vrata državljanom, ki bi svoj čas raje kot za čakanje v vrstah izkoristili za kaj drugega. Na spletni strani dobite informacije o vsem, kar potrebujete, da lahko začnete elektronsko poslovati z državo. V elektronski obliki so na voljo najrazličnejši obrazci in potrdila. Preden začnete elektronsko poslovati z državnimi uradi, morate pridobiti digitalno potrdilo o tem, kdo ste.

Državni zbor

Pohvaliti velja “internetno osveščenost” našega parlamenta. Na spletni strani državnega zbora ne najdemo zgolj takšnih in drugačnih suhoparnih podatkov, ampak tudi neposredne prenose sej, kar ni ravno pogost pojav tudi v državah, ki imajo veliko daljšo tradicijo tako pri demokraciji kot tudi pri uporabi interneta. Za neposredno spremljanje sej državnega zbora, potrebujete posebno programsko opremo, Real Player, ki je na voljo brezplačno in jo lahko najdete na internetu na naslovu www.realplayer.com.

Še nekaj naslovov

Državni zbor ima dve spletni strani, poleg tiste v vladnem strežniku še eno na naslovu http://parlament.siol.net/, ki je morda nekoliko bolj “portalsko” urejena in preglednejša.

Evropa in Evropska unija, sta že lep čas magična pojma tako v slovenski politiki kot na sploh v našem javnem življenju. Če želite biti s stvarmi na tekočem, svetujemo obisk spletne strani na naslovu www.evropska-unija.si/.

Na Statističnem uradu Republike Slovenije ( www.sigov.si/zrs/slo/index.html) so obiskovalcem na voljo najrazličnejši podatki, ki jih urad zbira in obdeluje. Podatki niso le zanimivost, temveč pomoč pri marsikateri poslovni odločitvi.

Če iščete delo, ali nekoga, ki bi delo opravljal, se velja ustaviti na spletnih staneh Zavoda za zaposlovanje ( www.ess.gov.si/). Poleg iskanja po bazi prostih delovnih mest, lahko na straneh zavoda najdemo še najrazličnejše koristne informacije, ki so lahko v pomoč iskalcem zaposlitve.

Pri uvozu najrazličnejšega blaga iz tujine je treba podrobno poznati takšne in drugačne carinske predpise. Na spletni strani Carinske uprave Republike Slovenije (www.sigov.si/mf/slov/curs/curs2.htm) boste o tem izvedeli kar največ.

Znanje je v današnjem poslovnem svetu eden najpomembnejših dejavnikov. In neodvisno preverjanje in vrednotenje znanja je nujno potrebno. V Državnem izpitnem centru ( www.ric.si/) se ukvarjajo tako z maturanti kot tudi s preverjanjem znanja odraslih, ki se želijo dodatno izobraževati.

Razpisi za podjetnike na internetu

Za številne male podjetnike je velikokrat eno izmed ključnih vprašanj poslovanja pridobitev prepotrebnih denarnih sredstev. Pridobite jih lahko tudi iz najrazličnejših razpisov, ki jih najdete tudi na internetu. Pospeševalni center za malo gospodarstvo ( www.pcmg.si) in Javni sklad Republike Slovenije za malo gospodarstvo ( www.jsmg-sklad.si/) sta le dva izmed takih naslovov.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *