Oblačenje se začne pri perilu

Avtor: Lidia Pavlin | Objava: 10.02.2003

Nekaj nasvetov za ženske in tudi moške, ki želijo presenetiti svoje izbranke.



Res je! Pravilno izbrano perilo bistveno prispeva k našemu videzu in počutju. Na prvem mestu je udobje: perilo nas ne sme žuliti ali tiščati. Če se tlačimo v premajhne nedrčke, hlačke z močno elastiko, steznike, ki ne dopuščajo dihanja, se bomo ves dan slabo počutile in tudi pri delu ne bomo sproščene. Pred kratkim sem prebrala, da je najpogostejša napaka, ki jo ženske naredimo pri izboru perila, pretesen nedrček, kar ni le grdo, temveč tudi škodljivo zdravju.

Udobju sledi videz perila. Hlačk sicer skozi krila in hlače ne vidimo, a so lahko zelo grdo vidni robovi, če nosimo oprijete hlače ali krilo. Rešitev: tangice ali hlačke brez roba (second skin). Enako velja za barve. Črn nedrček pod belo bluzo ali majico je, milo rečeno, grdo videti. Rešitev: nedrček v beli barvi ali v barvi kože, če želite, da se sploh ne vidi. Enako velja za tangice poleti. Le tangice v barvi kože se pod prosojnimi materiali ne vidijo.

Velikosti

Nikar ne bodite v zadregi, če ne veste, katero številko perila nosite. Oznake velikosti so različne, zato brez sramu vprašajte dobro podkovane prodajalke. Včasih boste na hlačkah našle konfekcijske številke (36, 38, 40 ...), včasih oznake S, M, L (small, medium, large), spet drugič 1, 2, 3 ... Zato raje vprašajte in pomerite čez obstoječe perilo (nikoli na golo kožo!).

Nedrčki, ki ste jih kupovale v tujini (za kar ob bogati ponudbi perila pri nas ni več prav nobenega razloga), so imeli oznake 1, 2, 3 itn. Pri nas se začne označevanje s številkami 65, 70, 75 ..... Ob številki pa vedno najdete še črko, recimo 65A, 75A, 75B, 80B ... Številka označuje obseg v centimetrih pod prsmi, črka pa velikost košarice (košarice A so najmanjše). Pomerjanje je seveda obvezno (nedrčke lahko pomerjate na golo kožo). In še majhen nasvet. Nedrčki, ki se zapenjajo na hrbtu, imajo tri možnosti zapenjanja. Pravilno velikost boste izbrale takrat, ko boste ob nakupu nedrček zapele na prvi “hakelček”, tako da sta ostala dva še vidna. Z nošenjem in pranjem namreč elastika nekoliko popusti in zato postopno prestavljamo zapenjanje na drugi in tretji “hakelček” ter tako podaljšujemo življenjsko dobo nedrčka.

Barve

Zdaj, ko obvladate velikosti, se ozrite po barvah. Perilo že vrsto let ni več le črno in belo, temveč v široki barvni paleti, prilagojeni modi nasploh in priložnostim (saj veste, obvezno nekaj rdečega za Božič in Valentinovo). Letos se bo perilu v beli, črni, rdeči, modri, bordo, kožni in šampanj barvi pridružilo še perilo v roza barvi, ki bo zelo modna pomladi in poleti. Perilo s potiski (tiger, leopard, karo, vrtnice) pa je sploh posebno in tako lepo, da lahko predstavlja samostojen oblačilni kos (primerno priložnosti, seveda!).

Olepševalni “triki”

In modeli? V prvi vrsti taki, da se v njih dobro počutite. Na kak trik pa le ne pozabite. Naloga sodobnega perila ni le, da pokriva kožo in nam je v njem udobno in toplo, temveč tudi, da oblikuje našo postavo in prikrije pomanjkljivosti. S push-up nedrčki lahko naredimo prsi večje in jamico še globljo in zapeljivejšo. Na voljo pa so tudi blazinice z gelom, ki jih lahko vstavimo v vsak nedrček z všitimi žepki. Imate nasprotno težavo? Prevelike prsi? Obstajajo tudi nedrčki, ki prsi zmanjšajo. V tem primeru vprašajte za minimizer.

Povabljeni ste na zabavo, pa se ne morete stlačiti v staro obleko? Push-up hlačke in žabe vam zadnjico stisnejo, morda ravno prav, da boste brez težav oblekle staro obleko. Obleka je brez naramnic ali pa ima velik izrez na hrbtu? Nič hudega. Obstajajo nedrčki brez naramnic ali s silikonskim naramnicami, ki so skoraj nevidne.

Glede materialov: pozabite na mit o bombažu! Današnji umetni materiali so kakovostni, oddajajo pot in hkrati zadržujejo toploto.

Ko moški kupujejo za gospe

Moški se gotovo jezite, ker gre zopet za kup nasvetov za gospe. Pa vendar ni tako! Veliko gospodov (priznajte, da ste tudi vi med njimi) kupuje perilo za svoje dame. Nasvet, kako pravilno izbrati velikost: doma pobrskajte v predalu s perilom in si prepišite vse nenavadne oznake, številke in črke, ki sem jih prej omenjala. Kar se tiče barve in modela, lahko zaupate svetovalkam s perilom ali pa svoji domišljiji.

V svoji mali anketi med prodajalkami sem izvedela, da moški kupujejo za partnerke predvsem čipkasto perilo v črni in rdeči barvi, (medtem ko si same raje kupimo gladko perilo) in v zadnjem času k darilu dodajo še kratke svilene kombinežice in pas za nogavice (dostikrat sem slišala moške tožiti, kako neerotične se jim zdijo ženske žabe ali, bog ne daj, kratke najlonske dokolenke!)

Če sklenem z besedami svetovalke za perilo: “Ženske kupujejo bolj praktično, moški pa izključno erotično perilo.” Hura za moške!

In, ali je to kak namig za nas? Zagotovo! Če nam podarijo takšno perilo, se ga je treba razveseliti in ga tudi nositi, nikakor pa ne nesti v trgovino in zamenjati za kaj bolj “praktičnega”.

lidia.pavlin@siol.net

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *