Obračun potnih stroškov

Avtor: Lidija Robnik | Objava: 09.07.2012Zanima nas, kako obračunamo potne stroške, če imamo osebno vozilo v najemu. V najemni pogodbi piše, da dobimo vozilo s polnim tankom in takega moramo vrniti. Ali obračunamo zaposlenim kilometrino po 0,37 evra/km, ali upoštevamo prejete račune za gorivo in ne obračunavamo kilometrine zaposlenim? Ali morajo biti računi izdani na naslov podjetja ali to ni potrebno? Kaj pomeni, če damo zaposlenim v najem osebno vozilo, za katero zaračunamo najemnino?
 
Če imate vozilo v najemu in ga uporabljate za poslovne namene, je za vaše poslovanje strošek vsak prejeti račun, ki je vezan za nabavo goriva. Ta strošek je z davčnega vidika v celoti priznan. Če gre za najeto osebno vozilo, DDV-ja ne smete uveljavljati kot vstopni davek (si ga ne smete odbijati). Če gre za transportno vozilo (to niso kombiji, karavani in podobna vozila), imate pravico do odbitka vstopnega DDV-ja.
 
Iz zapisanega se razume, da nimate nobene podlage za obračun 0,37 evra kilometrine. Če bi to počeli, bi imeli v poslovanju dvojni strošek (gorivo in kilometrino), kar je nerazumljivo in z davčnega vidika zelo sporno.
 
Računi za gorivo, ki ga sami nabavljate, morajo biti obvezno na naslov vašega podjetja. Če računi niso naslovljeni na vaše podjetje, nimate nobene podlage, da bi jih evidentirali v svojih poslovnih knjigah in jih upoštevali kot davčno priznan strošek.
 
Če kdo od vaših zaposlenih vzame vozilo v najem, z najetim osebnim vozilom vaše podjetje nima nič, ampak je ta stvar zaposlenega, ki je vozilo najel na svoje ime in naslov. Če najeto vozilo uporablja za poslovne namene, je upravičen do povračila kilometrine 0,37 evra po kilometru. Prav tako vam mora mesečno v skladu s sklenjeno pogodbo plačevati najemnino osebnega vozila.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *