Od konj se lahko veliko naučimo

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 10.05.2005

O tem je prepričan Ivan Vogrin, lastnik treh podjetij in župan občine Lenart, ki se kljub pomanjkanju časa aktivno ukvarja s konjeništvom.



Ivan Vogrin pravi, da je konjeništvo ekipni šport. V ekipi sta človek in konj. Rezultat na tekmi je odvisen od pripravljenosti obeh. »Oba člana ekipe morata biti usklajena, kajti šele ko sta konj in jezdec eno, lahko dosežeta želene rezultate.«  

Sicer se je lenarški podjetnik Ivan Vogrin začel s športnim konjeništvom aktivno ukvarjati leta 1998, konji pa so del njegovega življenja že od otroških let, ki jih je preživel na kmetiji.  

Danes ima Ivan Vogrin na svojem 15 hektarjev velikem posestvu šest konj. Za delo v kobilarni in na kmetiji ima zaposlenega delavca. Konjeništvo namreč zahteva celega človeka, prostega časa pa Vogrin, tako kot drugi podjetniki, praktično nima. Je lastnik treh podjetij, že drugi mandat neodvisni župan Občine Lenart in funkcionar v Združenju podjetnikov Slovenije.

Ivan Vogrin
Čas za treniranje s konji ima skopo odmerjen. Jaha enkrat do dvakrat na teden, razen pred galopsko dirko, ko trenira vsak dan. Že turistično jahanje ni šport za tiste, ki jim vedno primanjkuje časa. Za vsako jahanje potrebuje človek dve do pet ur, saj je treba konja pripraviti na ježo in ga po njej tudi pravilno oskrbeti. »Čar konjeniškega športa namreč ni le v jahanju, temveč tudi v čiščenju hlevov, jahalnih površin ter negi in oskrbi konj. Posebej med slednjim opravilom se konj in človek dodobra spoznata, se drug drugega navadita in se tudi medsebojno navežeta. Samo s konjem, ki jezdecu zaupa, pa je ježa užitek in prava sprostitev,« pravi Ivan Vogrin.    

Turistično jahanje kot naravna sprostitev 

Če utegne biti športno konjeništvo stresno, je turistično jahanje ena najboljših sprostitev. Po Vogrinovem mnenju je umik v naravo pravo nasprotje današnjemu načinu življenja, ko smo ljudje prisiljeni neprestano sprejemati informacije in se odločati. Poleg tega je družba živali pogosto veliko prijetnejša kakor družba nekaterih ljudi. »Predvsem nas lahko narava ter živali veliko naučijo. Spoznavamo zakone in pravila, ki jih človek kljub svojim sposobnostim in znanju ne more spremeniti ali kako drugače zaobiti,« je prepričan Vogrin.  

Med športnim konjeništvom in podjetništvom vidi Vogrin vrsto povezav. Delo s konji - vzgoja, dresura, pridobivanje zaupanja konja – nas učijo medsebojnega spoštovanja, strpnosti in tolerance. Vse te vrline so v poslovnem svetu nujno potrebne za uspešno delo.  



Podjetnik: Ivan Vogrin
Podjetje: INTERLES s hčerinskima podjetjema BELCONT in GRADAL
Kraj: Lenart, Ormož, Ljubljana
Dejavnost: proizvodnja, prodaja in montaža oken, vrat, senčil in zimskih vrtov  
Konjiček: športno konjeništvo. Jaha enkrat do dvakrat tedensko, pred galopskimi dirkami vsak dan (tretji na državnih prvenstvih ......). Ima šest konj in 15 hektarjev zemlje.  
Načrti: V bližini Lenarta ureja Konjeniški center Voličina, kjer bodo v prihodnje organizirali tečaje jahanja, terensko turistično jahanje pod strokovnim vodstvom učiteljev, gostom bodo ponujali tudi prenočišča in druge storitve turistične kmetije.



Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *