Podjetnik logo
 

Od raziskovalcev do podjetnikov

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 10.04.2002

Otto elektronika je zgled podjetja, ki je nastalo na podlagi prenosa znanja iz znanstvenoraziskovalne sfere.Podjetje so ustanovili trije partnerji, pred tem zasebni raziskovalci, z izkušnjami tudi na akademskem področju.

Prokurist podjetja Marjan Dobovšek pravi, da je osnovno zamisel
prispeval dr. Mark Otto, raziskovalec in praktik s prijavljenimi več 80 patenti. Iznašel je nov, izboljšan način proizvodnje generatorjev, z obema partnerjema opravil tehnične raziskave, raziskal možnosti za uspeh na trgu, in šele nato so vsi trije skupaj ustanovili podjetje.

Otto elektronika zaposluje pet ljudi in je predvsem razvojno podjetje. “Naš izdelek je ključni del, nekakšna pamet, končnega izdelka, ki ga sestavlja in trži naš nemški partner. Glavni razvoj se torej opravi pri nas. Celotno proizvodnjo prodamo v Nemčijo, skupaj s končnim izdelkom pa se prodaja še v Avstriji, Ameriki in drugod po svetu,” razlaga Marjan Dobovšek.

Zakaj v Sloveniji nimamo več takšnih prenosov znanja v podjetništvo? Po mnenju Dobovška bi znanstveniki potrebovali več podpore in pomoči predvsem pri znanjih, ki jim manjkajo – to pa so podjetniška znanja. “Nam je v veliki meri pomagal Tehnološki park Ljubljana s sofinanciranjem proizvodnih prostorov, svetovanjem na davčnem področju in pomočjo pri promociji. Prej smo bili vsi ustanovitelji samostojni raziskovalci in nismo imeli izkušenj z vodenjem podjetja. Samo znanje na področju razvoja in proizvodnje pa za uspešno delovanje podjetja ni dovolj,” pravi Dobovšek.

Dr. Mark Otto in mag. Marjan Dobovšek

KOMENTARJI

Če želite svoje mnenje o tem članku deliti z drugimi bralci vas vabimo, da svoje mnenje vpišete spodaj. Komentarjev ne cenzuriramo, samo v skrajnih primerih, ko gre za spodbujanje nestrpnosti, navajanje h kriminalnim dejanjem ipd. Za mnenja ne odgovarjamo.

 

 

Ime
Naslov *
Vsebina *

Prosimo seštejte enajst in šest * 
Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *