Odbitek DDV-ja od nabavljenih vozil

Avtor: Lidija Robnik | Objava: 12.11.2012



Zanima nas, kdaj si lahko od nabavljenih vozil odbijemo vstopni DDV in kdaj ne.
 
Pri nabavi vozil je pomembno, ali jih opredelimo med osebna oziroma tovorna vozila. Potrebno je upoštevati Zakon o davku na dodano vrednost (zakon), katerega sprememba velja od 1. 10. 2011 naprej, ter določeno klasifikacijo kupljenega vozila. Do spremembe je bila pomembna opredeljena homologacija vozila v prometnem dovoljenju. Od spremembe zakona naprej je pomembna uvrstitev vozila v klasifikacijo, ki jo ob nakupu določi prodajalec.
 
Klasifikaciji sta naslednji:
-   KN 8703 - vozila so uvrščena med osebna vozila in
-   KN 8704 – vozila so uvrščena med tovorna vozila.
 
Z vidika Zakona o davku na dodano vrednost velja, da se pri vseh nabavah materialov ali storitev, ki so povezane z osebnimi vozili, ne sme odbijati vstopnega DDV-ja.
 
V primeru, da so bila določena vozila uvrščena med tovorna vozila, so pa zaradi spremembe zakona od 1. 10. 2011 naprej uvrščena med osebna vozila, za nazaj ni potrebno delati popravkov vstopnega DDV-ja. Od spremembe zakona je potrebno upoštevati, da od takšnih vozil ne smemo odbijati vstopnega DDV-ja. Vstopni DDV, ki ga ne smemo odbijati, povečuje nabavno vrednost osebnega avtomobila. Prav tako si ne smemo odbijati vstopnega DDV-ja od prejetih računov, ki so povezani s stroški vzdrževanja ali nabave nadomestnih delov osebnih avtomobilov.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *