Odpis je pogosto nujen

Avtor: Igor Kadunc | Objava: 08.06.2012



Smo manjše proizvodno podjetje delov za nadaljnjo vgradnjo. Posel se nam je znižal za skoraj polovico. Znanci so me prepričali, da se lotim nove proizvodnje. Za to sem moral nabaviti tudi opremo v vrednosti okoli 120.000 evrov. Sedaj pa se je pokazalo, da povpraševanja vendarle ni dovolj za rentabilno proizvodnjo. Naj vztrajam ali opustim?
 
Podatkov za nasvet je žal premalo. Lahko podam le splošen odgovor, ki se skriva za naslednjo ugotovitvijo: skoraj noben posel se ne razvije bolje od pričakovanega; večina se razvije bolj ali manj slabše od pričakovanj. Vendar pa lahko razmišljamo brez posledic le v fazi priprav na papirju. Ko so priprave in investicije realizirane, gre le za boljšo oziroma slabšo izrabo pripravljene opreme, znanja ali patentov …
 
Zdaj vam ne ostane nič drugega, kot da se z dodatnim vedenjem (vnovič) lotite poslovnega načrta s poudarkom na analizi prodajnih trgov in iskanju morebitnih podobnih izdelkov, ki bi jih lažje prodajali. To pot pri izračunih dosedanji vložek upoštevajte le kot potencialni prihodek, če bi opremo uspeli prodati. To seveda pomeni velik odpis vloženega! Ravno to je podjetniku sicer najhuje narediti, vendar je zelo pogosto nujno. Reševanje težko rešljivega vam bo lahko vzelo preveč časa in energije, da bi morda med tem razvili kaj, kar je lahko na tržišču uspešnejše. Torej verjetno več uspeha pri slednjem.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *