Odprite kamp

Avtor: | Objava: 04.08.2008


(i-StockPhoto)

Začetni stroški: Od 100.000 evrov dalje
Možen zaslužek: Šotor, 2 osebi in avto - na dan 20 evrov. Elektrika se plača posebej.
Marketing: Spletna stran, vizitke, letaki, oglaševanje na izbranih spletnih straneh ter v izbranih revijah in časopisih, marketing od ust do ust, promocija na raznih turističnih in popotniških forumih …
Posebne zahteve glede izobrazbe/dokumentacije: Treba je pridobiti ureditveni načrt občine (kar lahko včasih vzame precej časa). Pozanimajte se tudi o predpisih o varstvu naravne in kulturne dediščine, če boste imeli kamp v okolju, ki je tako ali drugače zaščiteno.
Potrebna oprema: V kampu mora biti urejena vsa osnovna infrastruktura. Potrebovali pa boste tudi telefon, GSM, računalnik, faks.
Podjetje lahko upravljate od doma: Odvisno, kje imate kamp.
Je v Sloveniji že konkurenca: Da
Čas delovanja: Pomlad, poletje  

Dejstva
Upravljanje kampa je lahko v današnjih časih prav zanimiv in dobičkonosen posel. Zanimanje za bivanje v kampih narašča povsod po Evropi, tudi v Sloveniji. V času, ko se ljudje vse bolj vračajo k naravi, postajajo namreč kampi čedalje bolj priljubljena oblika preživljanja dopusta. Zato se na tem področju za podjetnike, ki imajo radi naravo, ponuja precej poslovnih priložnosti.  

S srednje velikim kampom (za približno 500 gostov) se da lepo zaslužiti. Zavedati se je treba dejstva, da je sezona za večino razmeroma kratka (od maja do septembra) in da je posel precej odvisen od vremenskih razmer.  

Lahko se usmerite v točno določeno nišo in postanete na primer družinam prijazen kamp, kamp za mlade, za aktivne, športni kamp … Vse je odvisno tudi od tega, kje je vaš kamp.  
 
Za dodaten zaslužek lahko poskrbite s ponudbo storitev, kot so najem kolesa, spusti s kajaki, zabavne tematske delavnice, tečaji plavanja, potapljanja … Dodaten zaslužek vam lahko prinese tudi hramba prikolic čez zimo. V tem primeru za malo dela dobite denar na račun.  

Trg
Vaše potencialne stranke so ljudje, ki radi preživljajo počitnice v naravi. Teh pa je vse več, saj se z večjo ozaveščenostjo o pozitivnih učinkih preživljanja prostega časa v naravi veča število tistih, ki želijo preživeti letni dopust v kampih, v naravi.  

Nasvet
Preden se podate v projekt, naredite analizo trga, da ugotovite, kje bi lahko bilo vaše mesto. Koristilo vam bo tudi, če si boste šli pogledat nekaj dobrih kampov v Sloveniji in tujini.  

Preberite si tudi članek »Avtokampi – od šotorov do doživetij« na www.podjetnik.si.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *