Odprta M-vrata

Avtor: Marjan Kodelja | Objava: 10.04.2002

Mobitelov spletni portal M-vrata daje možnost podjetjem, da z Mobitelovimi sredstvi razvijajo spletne aplikacije, najzanimivejše pa bo Mobitel odkupil.



Tam zunaj je pol drugi milijon mobilnih uporabnikov, ki so potencialni odjemalci za mobilno storitev. A kaj ko jih na eleganten in za njih preprost način lahko nagovorijo le operaterji za zunanje ponudnike pa so vrata do njih zaklenjena. Če nič drugega ta sedaj niso več hermetično zaprta.
Pri nas je poldrugi milijon mobilnih uporabnikov, ki so potencialni odjemalci za mobilno storitev. A kaj, ko jih na eleganten in zanje preprost način lahko nagovorijo le operaterji, za zunanje ponudnike pa so vrata do njih zaklenjena. Če nič drugega, ta zdaj niso več hermetično zaprta.

Že sedaj zdaj je jasno, da je uspeh naslednje generacije mobilne telefonije v celoti odvisen od dovolj velikega številazadostnega števila različnih uporabnih storitev, ki bodo vključene v omrežje. Prenos govora ne bo dovolj, prav tako prenos čistih podatkov ne bo dovolj cenen, ne dovolj hiter, da bi v celoti izpodrinil širok spekter fiksnih povezav. Tako govor, kakor tudi podatki bodo le sestavni del storitev, ki bodo imeli za bodoče uporabnikei svojo vrednost in jo bodo pripravljeni plačati.



Problem, ki se ga v današnjih časi zavedajo prav vsi operaterji je, da teh bodočih storitev še ni in da jih tudi ne bo, če jih bodo razvijali le zaprte skupine v sestavi operaterja. Potrebno Stvar je treba je narediti stvar zanimivo za čim večje število ljudi (podjetij), jim dati vse potrebne informacije in jih motivirati za delo in jih na koncu tudi ustrezno nadgraditi.

Del tega prinaša tudi spletni portal Mobitela imenovan M-Vrata vrata (www.m-vrata.com). Bolj kot zanimivost, portal je še veliko več, kot le to kar trenutno lahko vidimo. Tudi za sam Mobitel predstavlja je namreč neke vrste vmesnik, kjer združujejo lastne storitve, izvore podatkov in ostalo drugo s samim omrežjem. Tako združuje software s hardwaromprogramsko in strojno opremo.

Praktični napotki

Zdaj pa do bolj praktičnih napotkov. Člani skupine razvijalcev portala lahko postanejo le podjetja. Tako je vsaj na začetku, saj bi popolna odprtost pomenilo pomenila tudi onemogočanje nadzora nad delom. Kot člani imajo podjetja dostop do vseh informacij in programskih orodij, ki so potrebna za razvoj spletne storitve, oziroma recimo ji kar aplikacija SMS. Mobitel jim pod določenim pogoji in na njihovo zahtevo podeli tudi “ključno” besedo, s pomočjo katereda lahko preko posebne testne številke določen čas preizkušajo svojo storitev. Kaj to pomeni, si lahko pogledamo preko najobičajnejše aplikacije SMS, ki jo pri Mobitelu poznajo pod imenom SMS-Info. Kdorkoli jo je že uporabi, ve, da preko sistema SMS pošlje sporočilo in čez nekaj časa dobi sporočiloi s zahtevanimi informacijami. V osnovi V bistvu tako delujejo prav vse aplikacije na osnovi kratkih sporočil, je pa omenjeni primer zgled najpreprostejših. Za kolikor toliko resno delo in resno aplikacijo je v cel sistem potrebno treba vključiti tudi mehanizme za zagotavljanje varnosti tako ponudnika storitve, kot uporabnika. V te namene Mobitel zapoveduje uporabo protokola HTTPS za zagotavljanje varnosti podatkov med prenosom in sistem javnih in privatnih zasebnih ključev kot mehanizem preverjanja identitete vseh udeležencev te igre.

Vse to je na nek načindokaj preprosto in kdor zna delati spletne aplikacije, zna narediti tudi aplikacijo SMS. Bistvo le tete pa ni toliko tehnologija kot ideja za storitev. In tudi če je idej veliko, nihče pa zanje ne ve, je situacija položaj slaba. Ravno temu so namenjena M-vrata. So namreč prostor, kjer se člani zbirajo, izmenjujejo ideje, rešujejo probleme težave in razvijajo aplikacije. Mobitel pa nato izbere tisto, ki je tudi zanj tržno zanimiva.

Komercialni pogoji

Velikodušnost ima svoje meje. Mobitel bo med izdelanimi storitvami izbral zanj najbolj obetavnenajobetavnejše in jih od lastnika odkupil. Od tega trenutka bo storitev postala Mobitelova lastna storitev SMS storitev, torej ona tista, za katero pošljete zahtevo na številko 1919. Možen bo tudi drugačen dogovor, in sicer delitev dohodka med obema partnerjema. Vse ostale druge storitve, ki za Mobitel tako ali drugačezaradi takega ali drugačnega niso sprejemljive, pa bodo dosegljive preko številke 2929. Mobitel za njihzanje ne bo plačeval nikakršnih stroškov, prav tako jih ne bo nadziral ali kako drugače posredoval v njih. Pod pogojem seveda, da so v skladu s splošno sprejetimi normami. Take storitve bodo sicer dosegljive uporabnikom, dokler jih razvijalec ne bo umaknil in Mobitel tudi na njihov račun ne bo brez dohodka (pošiljanja sporočil SMS sporočil seveda nekaj stane). Slednje je morda razumljivo, saj Mobitel ne bo odkupil neko aplikacijoe, ki je narejena le za izvajanje reklamneih ali promocijskeih nameneov svojega njenega lastnika.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *