Ogrožena varnost

Avtor: Esad Jakupović | Objava: 07.04.2010

Leto 2010 si bomo zagotovo zapomnili tudi po nenehnih napadih več milijonov zlonamernih programov na domače in podjetniške računalnike ter vdorih vse bolj nasilnih kiberkriminalcev.


Nevarnosti prežijo vsepovsod: baza škodljivcev se vsak dan poveča za okrog 55.000 novih programskih kod. (BigStockPhoto)

V dobrih starih časih računalniškega zanosa, ko informacijske tehnologije še niso bile prisotne povsod in vplivale na vse, so hekerji z vdori v omrežja ter s škodljivimi programi razkazovali svoje znanje in tehnične sposobnosti. V letih zatem so hekerje zamenjali, jih vstran potisnili ali si jih podredili kibernetski kriminalci – v spletne zločince so se spreobrnili tudi mnogi hekerji sami. Tarče kriminalcev so postali nepazljivi uporabniki, naivni kupci, osebni podatki, bančni računi, finančne ustanove ... Pojavile so se tudi različne aktivistične, patriotske in celo »državne« skupine (hektivisti), ki lahko z uporabo naprednih tehnologij, razvitih v okviru nacionalnih varnostnih strategij, ogrozijo celotne infrastrukture IT, ki poganjajo večino sistemov sodobne družbe – električna omrežja, finančne sisteme, zdravstvena omrežja, prometne sisteme.  

»Zaseženi« računalniki  

Panda Security v poročilu za leto 2009 razkriva, da je njen laboratorij PandaLabs lani odkril več škodljivih programskih kod kakor prej v 20 letih skupaj. Pandina baza obsega že čez 40 milijonov škodljivih programov. V 20 letih so jih zabeležili 15 milijonov, samo lani pa novih 25 milijonov. Baza se vsak dan poveča za okrog 55.000 novih primerkov nevarnih programskih kod. Letos bo število škodljivcev še hitreje raslo in posledice bodo še hujše. Podobno velja za neželeno e-pošto, ki danes predstavlja kakšnih 92 odstotkov vse poslane e-pošte. V letu 2009 je število takšnih e-sporočil presegalo 200 milijard.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *