Okolju prijazna pisava

Avtor: | Objava: 09.03.2009



Ekološko usmerjeni potrošniki se dobro zavedajo vpliva tiskanja in kopiranja na sekanje dreves po vsem svetu. Manj ljudi pa upošteva dejstvo, da tudi kartuša tiskalnika in tiskarska barva onesnažujeta okolje.
 
Nizozemska kreativna agencija Spranq je pogledala dlje od samega papirja in ustvarila novo obliko računalniške pisave, imenovano Ecofont, katere cilj je podaljšati življenje kartuš in tiskarskih barv. Najprej so morali ugotoviti, kolikšen del črke lahko odstranijo, da še ohranijo njeno berljivost. Najboljše rezultate so dosegli, ko so pustili bele krogce (luknjice) na sredini črt bele, brez črnila.
 
Kot pravijo v podjetju, rezultat temelji na odprtokodni pisavi Vera Sans in porabi 20 odstotkov manj barve kot tradicionalne računalniške pisave. Če želite, si jo lahko brezplačno naložite v računalnik. Ecofont se najbolje obnese v zbirkah OpenOffice, AppleWorks in MS Office 2007, in sicer pri velikosti 9 ali 10. Podjetje Spranq že vabi oblikovalce po svetu, da sodelujejo z njimi pri nadaljnjem razvoju projekta »okolju prijazne pisave«. Zdaj razvijajo tudi arabsko in hebrejsko različico pisave.
 

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *