Optimirajte davčno bilanco že med letom

Avtor: Tatjana Dežman Markič | Objava: 09.03.2009

Z optimiranjem davčne osnove se lahko zakonito izogibate plačilu davka oziroma ga ne plačate več, kot ga je treba plačati. A na to morate misliti že med letom.



Podjetja izbirajo različne metode za optimiranje davčne osnove. Nekatere med njim so dovoljene, druge ne. Med preproste metode denimo spada že pravočasno in zakonito obračunavanje davčne obveznosti ter njeno redno plačevanje. V nasprotnem primeru namreč davčni organ obračuna in odmeri zamudne obresti, ki so višje od bančnih obresti za posojilo, s katerim bi podjetje plačalo davčno obveznost.
 
Cilj optimiranja davčne osnove je, da se podjetnik zakonito izogiba plačilu davka oziroma da ga ne plača več, kot ga je treba plačati. Osnova za to je davčno načrtovanje, ki nikakor ne pomeni zgolj minimiranja davčnih obveznosti. Podjetnik mora začeti davčno načrtovati že v zgodnji fazi razvoja podjetja in ga izvajati ves čas med poslovnim letom, do roka za oddajo davčnih obračunov. V praksi pa je žal tako, da podjetja takšno sprejemanje odločitev odložijo za konec poslovnega leta, ko je že približno znana višina dobička. Takšno ravnanje pa ne omogoča boljšega izkoriščanja davčnih olajšav.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *