Otroške zabave brez staršev

Avtor: Damjana Kenda Hussu | Objava: 10.06.1994



Starši, ki želijo svojemu otroku prirediti nepozabno prazno-vanje rojstnega dne, lahko to skrb prepustijo tudi Slaščičarni kavarni Anika v Ljubljani. Lastnica Anika Rogel je idejo za prirejanje otroških zabav dobila v tujini, kjer je to nekaj povsem običajnega. Vendar pa se otroška zabava v lokalu ne more primerjati s praznovanjem petdesetletnice. »To je res pravi direndaj, za osebje pa zelo naporno delo,« pravi Anika Rogel. »Ni čudno, da se drugi lokali otroških zabav nočejo lotevati.«

Prostor, kjer potekajo praznovanja, ogradijo s posebnimi panoji, da povabljencev ne motijo radovedni pogledi. Razobesijo balone, razdelijo piščalke, vrtijo glasbo, otroke pa zabavajo klovn, v katerega se preobleče znana lutkarica Nina Skrbinšek, ali čarovnik Miran Čanak ali Miki miške ali pa kar vsi hkrati. Pestrost zabave je pač odvisna od tega, kako globoko so pripravl-jeni seči v žep starši, ki pa jim je na ta praznovanja vstop skorajda prepovedan. Vse je podrejeno otroškim željam - tudi »jedilnik« (24 vrst sladoleda, hladne tortice, vroči rogljički, topli obloženi kruhki). Osrednji dogodek zabave pa je slovesen prihod torte, skoraj obvezno pa je tudi fotografiranje ali celo snemanje z videokamero. Približno po dveh urah in pol se starši vrnejo po otroke in skupaj z njimi zaključijo praznovanje.

V tej slaščičarni so se domislili še nečesa: kdor želi od-nesti sladoled domov, lahko to stori, čeprav ni tekač na dolge proge. Sladoled mu namreč shranijo v posebno izolacijsko posodo, v kateri obdrži prvotno »agregatno stanje« dobri dve uri. Nekaj posebnega pa je tudi delo s strankami v Anikini trgovini z otroškimi oblačili. Poleg tega, da postrežejo mamici, poskrbijo tudi za njihove otroke, ki jih pripeljejo s sabo. Otroci, ki jih izbiranje oblačil dolgočasi, so v trgovini lahko igrajo s »hišnimi« igračami, če pa jih tudi s tem ne uspejo zaposliti, priskočijo na pomoč prodajalke, ki gredo z otrokom tudi na kratek sprehod po ulici, če ne gre drugače. Na to zamisel so Aniko Rogel pripeljale lastne izkušnje, ki jih je vedno znova doživlja-la, kadar je nakupovala skupaj s svojim naraščajem.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *