Palmi za vsako dlan

Avtor: Jože Vilfan | Objava: 10.10.2003

V gori ponudbe Palmovih dlančnikov ter dodatkov in programov zanje se je danes že težko znajti. Zato smo vam pripravili poljuden vodnik po Palmovi programski in strojni opremi.



Tako kot na marsikaterih področjih je bilo tudi pri dlančnikih pred leti vse zelo enostavno. Prišli so opremljeni s štirimi osnovnimi funkcijami in drugega od njih niti nisi pričakoval. Danes pa so lahko tehnični podatki o zmogljivostih dlančnikov dolgi celo stran in več, na internetni strani www.palmgear.com, kjer pravijo, da ponujajo vse programe, ki jih je mogoče naložiti v dlančnike, pa je na voljo skoraj 20.000 programov. Kako se zdaj znajti v vsej tej ponudbi, kako ugotoviti, kaj potrebujemo - kateri aparat in katere programe?  

Prav temu odgovoru je namenjen ta prispevek, ki vas želi čim manj obremenjeno s tehničnimi izrazi vpeljati v ponudbo Palmovih računalnikov, vendar boste morali razumeti tudi nekaj tehničnih podatkov, ki pa jih bomo poskušali predstaviti razumljivejše.
 
Dve družini dlančnikov 
 
Začnimo z operacijskim sistemom, osnovnim programom, ki vdahne aparatu življenje in mu da prve funkcije; vsi drugi programi so potem dodatek na to osnovo. Dlančniki, ki jih dobite na trgu, sodijo v dve družini. Ena uporablja operacijski sistem, ki ga je vpeljalo podjetje Palm (ki je dlančnike tudi prvo dalo na trg), druga pa operacijski sistem WindowsCE/Pocket PC, ki je izpeljanka Windows in za katero seveda stoji mogočni Microsoft. V tej številki vas bomo peljali v svet Palmovih dlančnikov. 
 
Družini dlančnikov sta se nekoč na zunaj bolj razlikovali, kot se danes. Za Palmove dlančnike je bilo značilno, da so precej manjši od žepnih PC-jev in vpisovanje podatkov je bilo precej enostavnejše. Z večanjem števila tehničnih in programskih funkcij, ki se dodajajo pri vsaki novi generaciji dlančnikov, pa se Palmovi dlančniki ves čas redijo, tako da je zdaj razlika v teži in volumni manjša, a še vedno so Palmovi dlančniki torbam in žepom prijaznejši. Obstajajo pa tudi manjše razlike pri uporabi.
 
O tem, kaj vam ponujajo Palmovi dlančniki, lahko preberejo le prijavljeni uporabniki.
 
Kaj vam ponujajo Palmovi dlančniki 
 
Za začetek povejmo, da dlančnike na temelju Palmovega operacijskega sistema poleg tovarne Palm izdelujejo še drugi proizvajalci, kar je razvidno iz podatkov, ki sledijo. Vsaka tovarna pa tudi »vleče« v svojo smer in tako bogati izbiro. 

Palmovi dlančniki so pred nekaj leti svoj zmagoslavni pohod začeli z zgolj štirimi osnovnimi funkcijami (koledar, imenik, seznam nalog in beležka + kalkulator), ki še danes ostajajo »jedro« njihove uporabe; dodali so jim samo še notes, ki omogoča, da prostoročno zapišete kakšno sporočilo in shranite tudi enostavno risbo. Za podporo tem funkacijam je potrebno zelo malo prostora v pomnilniku (samo 2 MB) in tako velik pomnilnik ima še danes najcenejši dlančnik iz te družine. Tak pomnilnik ima prostora za nekaj tisoč podatkov v koledarju, imeniku, seznamu nalog in beležnici, torej kar za več let vpisovanja, pa še kakšen dodatni programček lahko dodamo.   

Dlančniki se lahko z »okolico« (tj. drugo tehniko) povezujejo bodisi prek kabla ali brezžično. Osnovna rešitev je kabelska povezava med dlančnikom in namiznim računalnikom, ki omogoča tako imenovano sinhroniziranje (usklajevanje podatkov). Tako lahko vse podatke shranite še v računalnik; če se vam zgodi, da se  dlančnik sesuje, programe in podatke samo presnamete nazaj. Ta povezava tudi omogoča, da nove programe za dlančnik najprej naložite z interneta v računalnik, potem pa prek sinhronizacije naprej v dlančnik. Že prvi Palmovi dlančniki so imeli tudi možnost, da ste si iz računalnika prenesli elektronsko pošto, jo pregledali in pripravili odgovore na dlančniku in potem te odgovore sinhronizirali nazaj v računalnik in od tu poslali drugim. Danes postaja zanimivejše delo z elektronsko pošto »v živo« prek GSM-telefona, o tem več v nadaljevanju.  
 
Vsi Palmovi dlančniki imajo danes tudi tudi posebno okence, da se lahko dlančnik prek infrardečih žarkov pogovarja z drugimi dlančniki in drugimi napravami (računalniki itd.), ki tudi imajo tako okence. Okencu rečemo »vrata IrDa« (Infra Red Data) – torej infrardeča vrata. Prek teh vrat lahko imetniku drugega Palmovega dlančnika na primer preneseš svoje kontaktne podatke ali celo kak program – pri tem morata biti dlančnika obrnjena drug v drugega in na razdalji okoli 20 cm.  
 
Tehnične izboljšave 

Tehnični razvoj je prinesel veliko tehničnih izpopolnitev in danes lahko od dlančnika pričakuješ naslednje – seveda, pri cenejših napravah manj, pri dražjih več: 
 
- zasloni so zdaj praviloma vsi barvni, 
- nekoč je bila ločljivost 160 x 160 pik (gre za to, kako »fina« oziroma zrnata je slika); danes je ločljivost pri isti površini zaslona dvojna, torej 320 x 320 pik, kar pomeni, da so slike in črke na zaslonu veliko bolj točno oziroma mehko izrisane;  
- velikost zaslona je povečini približno 5,5 x 5,5 cm, nekateri modeli pa ponujajo razpotegnjen zaslon (po zgledu na žepne PC-je, ki imajo 320 x 480 pik ločljivosti), 
- zelo so povečali pomnilnik (najprej na 8, pa na 16, 32 in celo več MB), 
- povečali so hitrost procesorja,  
- ob starih oblikah komunikacije z »okolico«, to je sinhronizacije z računalnikom prek kabla (ki je danes bistveno hitrejša kot nekoč – za tehnično podkovane: danes gre usklajevanje prek vrat USB, nekoč pa je šlo prek zaporednih vrat) in komunikacije prek omenjenih infrardečih vrat, lahko danes marsikateri dlančnik brezčično komunicira tudi na oddaljenosti nekaj metrov po radijski zvezi, imenovani bluetooth (slovensko pravimo kar modri zob), ali prek radijske zveze, ki povezuje več uporabnikov na širšem prostoru in ki nosi oznako WiFi (wireless fidelity). Zgled povezave modri zob bi bila povezava med dlančnikom in telefonom v enem prostoru; zgled povezave WiFi pa so na primer rešitve, ki pridejo v poštev za večja podjetja ali javne prostore (banke, letališča, postaje ...). V takem okolju ste lahko – če je aparat ustrezno opremljen – na primer ves čas priklopljeni na internet, čeprav se gibljete.  
- Dlančnikom zdaj dodajajo tudi tako imenovane razširitvene reže, v katere vstavljamo pomnilniške kartice, ki razširijo notranji pomnilnik za dodatnih 8, 16, 32, 64 in več MB, kar omogoča spravljanje zahtevnejših programov, zbirk podatkov ali obsežnih video datotek na te kartice; na teh karticah pa je tudi mogoče kupiti dodatne programe, slovarje, zemljevide in podobno.  
- Večanje zmogljivosti pomnilnikov, izboljšanje kakovosti zaslonov, višanje hitrosti procesorja, skupaj z razvojem razširitvenih rež in pomnilniških kartic zdaj omogoča tudi zabavo oziroma večpredstavno (multimedijsko) ponudbo: predvajanje glasbe (zapisane v formatu MP3) in video posnetkov, hranjenje posnetkov digitalne kamere, če je ta dodana aparatu. Novejši aparati imajo v primerjavi s starimi, ki so samo piskali, boljše zvočnike, toda glasbo boste morali poslušati prek slušalk. Marsikateri model omogoča snemanje zvoka, tako da ga lahko uporabite tudi kot digitalni diktafon.  
- V razširitveno režo ali v osrednjo režo za komunikacijo, ki je namenjena kabelski povezavi z računalnikom, je mogoče priključiti tudi različne strojne dodatke, na primer prenosno tipkovnico, fotoaparat (če ta ni že vdelan v napravo) in posebne priključke, ko na primer GPS-sprejemnik za satelitsko navigacijo. 
 
Kako izbrati 

Ko stojite torej pred izbiro Palmovega dlančnika, ste danes v hudi dilemi, kaj sploh potrebujete in koliko boste odšteli. Vprašate se lahko, ali zares potrebujete modrozobo in povezavo WiFi oziroma kateri dajete prednost, koliko pomnilnika potrebujete, ali res potrebujete digitalni fotoaparat in ali res ne morete brez glasbe? Nekateri modeli, ki so na voljo, so bolj špartanski, drugi imajo več tehničnih dobrot; med slednjimi eni ponujajo več v profesionalni oziroma poslovni smeri, drugi pa v smeri zabave.  
 
Pa še pred eno dilemo boste: nekoč so dlančniki omogočali vnos podatov samo s plastičnim svinčnikom. Na posebnem mestu ste morali pisati predpisano oblikovane črke, ki jih je dlančnik prepoznal. Danes imate tudi različice dlančnikov, ki imajo pod zaslonom majhne tipkovnice. Za tiste, ki so se navadili posebne pisave, imenovane »grafitti«, je prostoročni vnos hitrejši, vendar je izbira stvar okusa.  

Pa še o programih 
 
Omenili smo, da so dlančniki svoj uspeh zgradili na štirih osnovnih funkcijah. Te so:  
 
- koledar, v katerega vpisujete sestanke ali dogodke, in ki omogoča pregled po dnevnih, tednih in mesecih, pred dogodkom pa vas tudi opominja;
- adresar oziroma telefonski imenik, v katerega vpisujete podatke o stikih in lahko dodate še kakšno opombo;
- seznam opravil in nalog, ki jih lahko razporedite v nekaj kategorij;
- beležnico, v katero beležite misli ali podatke – te vnašate s posebno pisavo ali prek tipkovnice, ter (nekoliko novejša pridobitev)
- notes, pri katerem lahko neposredno v zaslon pišete s svojo pisavo ali rišete.  
 
Vsi dlančniki so opremljeni tudi z enostavnimi kalkulatorji, uro in posebnim programom za vodenje stroškov (Expense), ki pa ni praktičen, ker je v angleščini. Nekoč ste morali vse druge programe dokupiti, danes pa vam proizvajalec brezplačno podari še nekaj koristnih programov. Med njimi so praviloma (spet seveda odvisno od tovarne in modela):  
 
- Documents To Go je paket programov, ki omogoča prenos Wordowih, Excelovih in PowerPointovih datotek v dlančnik, delno urejanje teh datotek in sinhronizacijo sprememb nazaj v računalnik. Omogoča tudi ustvarjanje novih datotek, ki se pri sinhronizaciji v računalnik pokažejo kot datoteke v Wordu in Excelu. Treba se je pa zavedati, da so te datoteke, dokler so v dlančniku, nekoliko drugačne od originalnih Microsoftovih – za kaj je to pomembno, nekoliko pozneje.  
- Sposobnejši program za delo z elektronsko pošto (na primer VersaMail) v živo, ki omogoča dostop do elektronske pošte prek telefona (če ima ta infrardeča vrata ali zmožnost povezave prek modrega zoba); boljši programi omogočajo dodajanje prilog k elektronski pošti.  
- Program AvantGo, ki omogoča, da dlančnik med tem, ko je povezan z namiznim računalnikom, vstopi v internet in od tam od posebnega ponudnika naloži različne informacije, ki so glede oblike in dolžine prilagojene branju in gledanju z dlančnikom. Tudi nekaj slovenskih časnikov že dnevno pripravlja paket informacij, ki jih boste lahko tako brali. 
- Pri dlančnikih, ki so usmerjeni v večpredstavno podporo in zabavo (glasba in video), pa seveda še programe, ki so za to potrebni.  
- Zelo verjetno boste na CD-ROM-u, ki ga dobite z dlančnikom, našli še druge programe, med katerim bo verjetno program za uskladitev podatkov z vašim planerjem na namiznem računalniku (verjetno Microsoft Outlook), pa program za branje tako imenovanih elektronskih knjig (daljših besedil), pri vrhunskih modelih še program za vključitev v internet (prek GSM telefona), vedno pa tudi neizogibne igrice.  

Kaj boste dokupili 

Omenili smo, da lahko na spletni strani www.palmgear.com naložite skoraj 20.000 programov za Palmove dlančnike? Kako se boste znašli v tej nepregledni množici? Izbora iz te ponudbe smo se lotili z očmi poslovneža in ponudbo razvrstili v nekaj kategorij. 

Dopolnitve in izboljšave osnovnih programskih funkcij
 

Pregled nam vsemi programi oziroma dostop do programov je s standardnim »raziskovalcem« neroden, zato se splača začeti tukaj. Najboljši »raziskovalec« za palme je trenutno Launcher X (25 USD), pri katerem lahko do različnih programov pridete prek jezičkov, ki označujejo posamezne kategorije (rešitev spominja na jezičke na pisarniških visečih mapah). Omogoča tudi selitev programov in datotek na pomnilniško kartico, kar sprosti pomnilniške zmogljivosti dlančnika.  
 
Če želite osnovnemu koledarju dodati nekaj barvitosti in novih možnosti, ena od teh je dodajanje majhnih ikon (oznak za telefonski klic, sestanek, pošiljanje pisma, rojstni dan ...) dobro povezovanje z drugimi funkcijami, si omislite DateBk5 (25 USD).  
Tudi imenik ali adresar(angleško Address), osnovni program za shranjevanje telefonskih in drugih kontaktnih podatkov, lahko naredite zanimivejši s programi, kot so Address+ ter zlasti Contact4 (17 USD). 

Osnovni program To do (Opravila) ima to pomanjkljivost, da posamezne naloge ne morete razčleniti na različna podopravila. To vam pa omogoča program Shadow Plan (16 USD). Z njim se boste zelo približali pravemu projektnemu vodenju.  
 
Osnovni notes, ki vam omogoča »čečkanje« v dlančniku, vendar samo v eni barvi, lahko nadgradite s programom BugMe (20 USD), ki omogoča risanje v več barvah in ima tudi praktično alarmno funkcijo.  
 
K zelo pomembni dodatni opremi sodijo še slovenski šumniki (PiLoc za slovenščino – 25 USD), ki vam ga nekateri naklonjeni prodajalci podarijo, načelno pa morate ta program kupiti. Pozor: če imate pomnilniško kartico, morate program pred delom s kartico izključiti, potem pa spet vključiti. Še to: šumniki na dlančniku in na namiznem računalniku niso čisto vsklajeni. Če imate pomnilniško kartico, potrebujete program za podporo delu s pomnilniško kartico oziroma varnostnemu kopiranju podatkov, na primer CardBackup (12 USD). 

Program MobileDB (20 USD – z dražjimi modeli dlančnikov vam vam ta program podarijo) omogoča, da boste sami naredili zbirke podatkov in potem vanje vnašali strukturirane podatke (službene poti, mere vseh družinskih članov za nakup daril, seznam knjig, ki vas zanimajo, recepte v priljubljenih gostilnah ...); program TomeRaider (20 USD) pa omogoča branje različnih zbirk podatkov, ki jih dobite brezplačno na internetu. Med njimi so zelo obsežni slovarji in slavni pregled filmov Imdb (Internet Movie Database). Program bere podatke, spravljene na pomnilniški kartici, zato si lahko omislite tudi nekaj 10 MB slovarjev, zbirk in drugih podatkov ne da bi obremenili pomnilnik samega dlančnika.  

Za zares zahtevne poslovneže 

Če vašemu dlančniku niso priložili programa za pošiljanje elektronske pošte prek telefona, si lahko naložite brezplačni program Eudora. Vendar z njim ne morete sprejeti ali poslati prilog. Neverjetno zmogljiv program, ki vam to omogoča (in še kaj drugega) pa je SnapperMail (25 USD), dražjim dlančnikom pa je že priložen VersaMail, ki je tudi zelo zmogljiv.  

Če imate na dlančniku program za elektronsko pošto, ki omogoča tudi delo s priponkami, pridete do zelo pomemebnega problema: nekdo vam pošlje s svojim sporočilom tudi priponko – originalno Wordovo datoteko. Jo boste lahko prebrali? Da, vendar samo če boste bodisi dokupili najnovejšo različico programov Documents to Go. Ta nabor programov so vam verjetno dobavili že z dlančnikom v verziji 4.0 ali 5.0, za možnost dela z originalniki Microsoftovimi datotekami (»upgrade« za  verzijo 6.0) pa boste morali doplačati od 20 do 30 USD. Če vas zanima samo možnost dela za Wordovimi datotekami, pa imate alternativno rešitev v urejevalniku besedil Quickword (20 USD).  

Našteti programi (osnovne funkcije in kupljeni programi) so namenjeni nekako splošni rabi. So pa na voljo seveda še številni programi, ki strežejo posebnim zahtevam. Dobite programe, ki so v podporo različnim poslovnim funkcijam (prodaji na primer). Dobite  najrazličnejše slovarje – pri teh priporočamo Collinsove, če je vaše izhodišče angleščina. Dobite tudi neverjetno popolne zemljevide, na primer posameznih evropskih mest ali celotnega evropskega cestnega omrežja (www.tomtom.com). Zemljevidi so še posebej praktični, če vaš dlančnik povežete z GSP-sprejemnikom. Na voljo so programi za različne stroke: na primer finančni programi, programi za vodenje projektov, medicinski programi, programi za različne inženirske poklice; nadalje programi za različne dejavnosti: na primer programi za popotnike, športnike ... Programi za različne konjičke: astronomijo, kulinariko, in preprosto programe, ki so koristni, kot na primer OmniRemote, s katerim boste lahko zamenjali tistih pet različnih daljincev, ali HandyShopper, v katerem boste delali seznam stvari, ki jih morate kupiti v trgovini ali spraviti v kovček pred potjo. Lahko naložite tudi vrsto elektronskih besedil. Nekatera so brezplačna, za druge boste plačali. In še in še.


Informacije glede programov in aparatov

Največja ponudba programov je na www.palmgear.com, poglejte pa seveda še stran izumiteljev teh dlančnikov na www.palm.com. Na teh straneh se lahko poglobite v različne kategorije ponujenih programov. Odkrili boste, da je nekaj (dobrih) programov tudi brezplačnih, druge pa je treba plačati, vendar lahko najprej naložite demo različico, in če vam je ta všeč, jo boste po preizkusnem obdobju tudi plačali. Preden naložite demo različico ali preden plačate končno, preverite, ali je program prilagojen ločljivosti vašega aparata in različici operacijskega sistema.

Na strani www.palm.com dobite tudi zelo dober pregled tekoče ponudbe Palmovih dlančnikov (primerjalne tabele, PDF datoteke). Podjetje Handspring (www.handspring.com) ponuja dlančnike Visor in križance med dlančniki in mobilnimi telefoni, imenovanimi Treo. Tretji pomembni ponudbnik je Sony (www.sony.com), ki slovi po modelih, ki so usmerjeni v večpredstavnost (zvok, kamere, video). Je tudi prvi ponudil razpotegnjen zaslon (320 x 480 pik), najprej navpično, zdaj pa tudi vodoravno.

Zelo izčrpne opise in ocene dlančnikov boste našli na www.cnet.com. Slovenska stran, ki je posvečena dlančnikom, ima naslov www.nadlani.net. Priporočamo tudi, da raziščete dodatne informacije ponudnikov opreme. Handspring na primer pri nas zastopa Ram2 in tu imate napotke glede programov, ki so koristni za uporabnike vseh Palmovih dlančnikov.


 
Osnovna priporočila

- 2 MB zadoščata za osnovne funkcije in nekaj enostavnejših programov.
- 8 MB vam omogoča, da naložite nekaj več programov, vendar ne obsežnejših datotek, na primer slovarjev, video datotek ...
- 16 MB skupaj po možnosti s pomnilniško kartico je danes spodoben minimum za resnejše uporabnike, ki imajo naloženih več programov.
- Več potrebujete, če imate v dlančniku ogromno podatkov, velike programe, ste ljubitelj večpredstavnosti in vas zabava, če lahko v gostilni brskate po internetu.
 

 
PONUDBA - Palm

Zire (99 USD; Čiste osnove. Črno-beli zaslon (brez osvetlitve), 2 MB pomnilnika, osnovne funkcije, možnost naložitve dodatnih programov. Brez reže za pomnilniške kartice.

130 (179 USD; Barvni zaslon nizke ločljivosti (160 x 160 pik). 8 MB pomnilnika (kar je še kar), dobite tudi program Documents to Go za delo z MS datotekami. Reža za pomnilniško kartico.

515 (249; Nekoč vrh ponudbe pri Palmu. Podobne lastnosti kot 130, razen večji pomnilnik – 16 M.

Zire 71 (299 USD; Barvni zaslon visoke ločljivosti, 16 MB pomnilnik, hiter procesor, pomnilniška kartica, podpora za zvok (stereo slušalke) in video, digitalni fotoaparat, dobavljen z Documents to Go in VersaMail za delo s priponkami pri e-pošti prek GSM telefona.

Tungsten T (349 USD; Nova generacija Palmovih dlančnikov. Zmogljiv procesor, 16 MB spomina, snemanje zvoka, multimedijska podpora, stereo zvok, pomnilniška kartica, brezplačno Documents to Go, VersaMail in poseben program za brskanje po internetu Palm Web Browser Pro. E-pošta in internet prek GSM telefona – možna povezava bluetooth.

Tungsten T2 (399 USD; Izboljšani T. Vse tako, kot pri T, razen večji pomnilnik – 32 MB.

Tungsten W (419 USD; Podobna zasnova kot T in T2, vendar slabši procesor. Podobna ponudba programov. Vnos podatkov s tipkovnico! Je kombiniran z mobilnim telefonom.

Tungsten C (499 USD Najzmogljivejši Palmov dlančnik. Procesor Intel 400 Mhz. Vnos podatkov s tipkovnico. Podobna ponudba programov kot T. Namenjen povezavi v brezžična računalniška omrežja (WiFi).

PONUDBA - Handspring

Visor Prism Dlančnik starejše zasnove, nižje ločljivosti, 8MB pomnilnika, brez razširitvene reže. Ne ponuja programa Documents to Go.

Treo 90 Simpatično oblikovan dlančnik, 16 M pomnilnika, barvni, z razširitveno režo. Vnos podatkov s tipkovnico. Ne ponuja programa Documents to Go.

SmartPhone Treo 180 (99 USD Kombinacija dlančnika Palm in GSM telefona. Črno-beli, 16 MB. Vnos podatkov s svinčnikom. Vse klasične funkcije, posebej namenjeni e-pošti in priklopu na internetu. Documents to Go ni dobavljen, prav tako je treba kupiti program ze e-pošto in dokupiti boljši program za surfanje po internetu (Blazer 2.0)!

SmartPhone Treo 270 Podobno kot zgoraj, vendar barvni. Ima razširitveno režo.

To jesen bodo dali na trg Treo 600, ki pomeni korak naprej. Vnos podatkov prek tipkovnice. Reža za spominske kartice, več dodatnih programov, digitalni fotoaparat.

PONUDBA - Sony

Sony ima zelo obširno ponudbo različnim modelov. Primerjajte zmogljivosti in cene posameznih modelov s podobnimi modeli iz originalne Palmove ponudbe. Sonyjevi dlančniki so znani pod imenom Clie. Posebnost višjega razreda Sonyjeve ponudbe (serija NX in UX) so povečani (vertikalni pravokotnik) zasloni (320 x 480 pik) in multimedijska podpora, vključno z digitalnimi fotoaparati, ter vnos podatkov s tipkovnico in svinčnikom. Gre za zelo zmogljive, privlačne in »posebne« naprave, ki pa so težje od Palmovih dlančnikov. Najnovejša modela nosita oznako PEG-UX50 in UX40 in imata vodoravno razpotegnjen zaslon ter tipkovnico.


 
PALM Tungsten T2

Eden zadnjih dlačnikov iz Palmove izbire ponuja veliko. Ima kakovosten zaslon, dovolj zmogljiv procesor, 32Mb delovnega pomnilnika... Povezljivost v svet je zagotovljena preko vmesnika Bluetooth in infrardeče povezave (IrD). V razširitveno režo lahko sprejme kartice SD, MMC in SDIO. Za tiste nekoliko bolj nerodne, ima čarovnik, ki pomaga nastaviti komunikacijo s telefonom. V dlančnik vpišemo le proizvajalca, tip telefona in način povezave (Bluetooth ali IrD). Operacijski sistem PALM OS 5.2.1 prinaša kar nekaj novosti. Preko dlančnika lahko pošiljamo SMS-e, brskamo po internetu in prebiramo elektronsko pošto. Vsem dobro znani algoritem za prepoznavo pisave – imenovan Graffiti - je v novi različici 2, ki je nekoliko spremenjena, kar bo verjetno nekaterim povzročalo nekaj težav. Še več pa jih bodo imeli tisti, ki poganjajo na dlančniku nestandardne programe. Povezljivosti navzdol ni. Nekateri programi preprosto ne bodo več delovali. PALM Tungsten se res uvršča v sam uvršča v vrh dlančnikov. Tudi cenovno je ugoden, saj bomo za dobrih 130 tisočakov dobili več kot bomo pričakovali. (Res pa v ZDA stane 400 dolarjev, kar je okoli 80.000 tolarjev?)

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *