Pasti hitre prehrane

Avtor: Gašper Predanič | Objava: 13.03.2012

Vabljiva za oči in lačne želodce se hitra prehrana hitro znajde na vsakdanjem jedilniku. Hitra in okusna alternativa pravemu kosilu pa ni najboljša izbira za telo.


(Big Stock Photo)

Življenjski tempo je čedalje hitrejši in napornejši. Treba je delati več, vlagati več energije, biti bolje pripravljen, biti več časa na preži. Zmanjkuje nam časa zase, za družino, najbližje, za športne aktivnosti in tudi za zdrave in kakovostne obroke.
 
Takrat še kako prav pridejo restavracije, ki ponujajo takšne in drugačne alternative hitre prehrane. Za oči sicer »soliden obrok« pa je manj kakovosten za telo in zdravje. Hitra prehrana ima sicer nekaj prednosti – ne potrebujete prav veliko časa, da jo pojeste, prav tako je v večini primerov zelo okusna, sočna ter nasiti za kar nekaj časa. Za zdravo prehranjevanje pa je treba razumeti, kako osnovne sestavine hrane delujejo na telo.
 
Ogljikovi hidrati
 
Najprej moramo analizirati ogljikove hidrate, ki imajo sicer pomembno vlogo v prehranjevalnem režimu, vendar jih načeloma uživamo v prevelikih enkratnih količinah, poleg tega pa uživamo vse preveč enostavnih oblik ogljikovih hidratov. Mednje sodijo bel kruh, izdelki iz bele moke, njoki, svaljki, pire krompir, raznovrstne sladice in še bi lahko naštevali. Tovrstna živila vsebujejo enostavne ogljikove hidrate, ki telesu ne koristijo veliko.
 
Ogljikovi hidrati vplivajo na nivo krvnega sladkorja, ki je pomemben za prenos energije. Če je krvni sladkor nizek, nimamo energije, ko je visok, jo imamo. Ko nivo sladkorja v krvi pade, je to za telo alarm, da je treba nekaj pojesti. Tako se vrtimo v začaranem krogu nenehnega vnosa hrane. Ko krvni sladkor zraste in nato v zelo kratkem času pade, to občutimo tako, da smo po obroku popolnoma brez energije. In to se dogaja, ko uživamo hitro pripravljeno hrano.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *