Pet ključev do bogastva in sreče

Avtor: Irena Novak | Objava: 10.06.2003

Predvsem naj vas ne motijo razočaranja in zavrnitve.



Podjetniško življenje je naporno, zato je vprašanje, kako zbrati dovolj notranjih moči za "veliki met", vedno zanimivo. Anthony Robbins je Američan, ki je z lastnim zgledom pokazal, da lahko človek obvlada svoje slabosti in veliko doseže. Nekega dne se je kot zavaljeni dvajsetletnik odločil, da bo najprej obvladal svojo debelost, nato pa si bo izbral velike cilje in jih uresničil. Vse mu je uspelo. Danes slovi po svojih seminarjih, v katerih športnike, podjet-nike, menedžerje in tudi gospodinje uči, kako odkriti cilje v sebi in kako jih uresničiti. Iz njegove knjige Unlimited Power povzemamo pet modrosti, ki pripeljejo do uspeha in notranje sreče:

1. Naučimo se obvladovati razočaranja. Razočaranje ubija sanje, pozitivno razpoloženje spreminja v negativno, sposobnost za velike dosežke spreminja v nesposobnost storiti karkoli koristnega. Najhujša posledica razočaranja pa je izguba samodiscipline.

Če si podrobneje pogledamo pot do kateregakoli velikega uspeha, vidimo, da je bila na gosto tlakovana z razočaranji. Razlika med tisti-mi, ki dosežejo cilj, in drugimi, ki odnehajo, je le ta, da se prvi razočaranjem ne pustijo dotolči, ampak jih ta še spodbujajo k nadaljnjim dosežkom. Uspešneži so tisti, ki so dojeli, da uspeh leži onkraj razočaranja.

2. Naučimo se sprejemati zavrnitve. Največji izziv za pripadnike naše kulture je sprejeti besedico "ne" , ne da bi nas to prizadelo. Vendar pa je razlika med zelo uspešnimi trgovci in povprečneži ravno v tem, kako se naučijo sprejemati zavrnitve. Uspešnih zavrnitve ne odvrnejo od nadaljnjih poskusov, ampak jim dajejo še večjo spodbudo.

Robbins navaja primer skakalca v višino, nekoč olimpijca, ki se je zapletel v začarani krog porazov. Vsakokrat ko je pri skoku podrl letvi-co, je imel slabše mnenje o sebi in sčasoma je vsako svoje dejanje začel dojemati kot poraz. Šele ko ga je terapevt prepričal, da podrta letvica ne pomeni poraza, ampak samo majhno razliko v centimetrih, mu je uspelo izboljšati dosežke. Velika ovira je bila torej v njegovi glavi. Ste se že kdaj zalotili, da niste predlagali posla samo zato, ker ste se bali zavrnitve? Kaj je navsezadnje tako strašnega v besedici "ne"? Prav nič, če se naučimo nanjo pravilno reagirati. Ko se naučimo obvladovati
poraze, lahko dosežemo, karkoli hočemo.

3. Naučimo se obvladovati finančni pritisk. Temu smo izpostavljeni, če imamo malo ali veliko denarja, kaže pa se v najrazličnejših oblikah: kot pohlep, zavist, paranoja ... Zaradi denarja lahko izgubimo prijatelje ali postanemo brezčutni. Pod pritiskom smo tudi, če smo brez denarja.

Robbins svetuje, da takoj, ko začnemo služiti denar, 10 odstotkov podarimo, 10 odstotkov odvajamo za odplačevanje dolgov, naslednjih 10 odstotkov pa investiramo. Naučiti se moramo živeti s preostalimi 70 odstotki. Torej se moramo naučiti denar služiti, varčevati in darovati. Prvi dve stvari sta razumljivi, toda zakaj bi morali sadove svojega dela tudi razdajati? Po eni strani je to dobra investicija v humanem smislu, pokaže pa nam tudi, kaj denar lahko stori in česa ne.

4. Naučimo se obvladovati samozadovoljstvo. Ko obvladujemo prva tri pravila, je naše življenje že uspešno, vendar se na tej točki ne smemo ustaviti. Samozadovoljstvo je eno najpogubnejših občutij, ki se lahko primerijo človeku. Z besedami Boba Dylana: "Kdor ni zaposlen z rojevanjem, umira." Ko so ustanovitelja McDonald''sa vprašali za nasvet, kaj vodi k zanesljivemu uspehu, je odvrnil: "Dokler si zelen, rasteš, ko si zrel, gniješ." Uspeh moramo torej doživljati kot nekaj, kar nam bo omogočilo še večje uspehe in še lepša doživetja, ne pa kot priložnost, da začnemo počivati na lovorikah.

5. Vedno je treba dajati več, kot pričakujemo, da bomo dobili. To zadnje priporočilo je najpomembnejše od vseh, ker vodi k osebni sreči. Če še vedno spadate med ljudi, ki pričakujejo, da bodo kar naprej dobivali in nič dajali, se zamislite. Ključ do vsakega uspešnega razmer-ja, tako poslovnega kot osebnega, je namreč dajanje. Šele nato lahko pričakujemo povračilo. Še tako velik uspeh ne prinaša zadovoljstva, če ga nimamo s kom deliti.

Povzeto po knjigi Anthonya Robbinsa, "Unlimited Power"

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *