Phillip Mills – revolucija fitnesa

Avtor: Nives Pahor | Objava: 12.08.2005

Les Mills World of Fitness velja danes za svetovno najbolj inovativno in profesionalno vodeno organizacijo za zdravje in fitnes.


Phillip Mills: »Vsi tisti, ki bi radi postali podjetniki, a vas je nečesa strah, vedite, da nič ni nemogoče. Najti morate le svojo stekleno steno, ki vas omejuje, in jo prebiti.«

Phillip Mills, doma iz Aucklanda na Novi Zelandiji, je nekdanji uspešen novozelandski atlet, ustanovitelj svetovno uspešnega sistema za vadbo telesa BTS (Body Training System), ustanovitelj in direktor družinskega podjetja Les Mills International. Po izboru podjetja Ernst & Young je novozelandski podjetnik leta 2004 in eden od 35 kandidatov za svetovnega podjetnika leta.  

Phillip Mills je ena ključnih osebnosti svetovne »industrije« fitnesa in brez dvoma vodilna osebnost na področju skupinskih fitnes vadb, saj je v 20 letih dela postavil svetovne standarde uspešne vadbe fitnesa. Po vsem svetu se fitnes programi Les Mills uveljavljajo kot vrhunski med vsemi glavnimi kategorijami vadbe. Njegovih sedem programov, prepoznavnih po začetni besedi body (Body Pump, Body Attack ...), izvajajo v skoraj 10.000 klubih v 55 državah sveta, ki imajo skupaj več kot 3 milijone obiskovalcev tedensko. V Sloveniji imamo že 12 fitnes klubov, ki izvajajo njihove programe.  

Mednarodno združenje za zdravje in šport IHRSA je v vodilni svetovni reviji na področju fitnesa in zdravja Club Business International zapisalo, da Phillip Mills s programi Les Mills počne za gibanje to, kar je McDonald's naredil za hamburgerje. 

Filozofija v poslu

Nadaljevanje članka je vidno samo naročnikom.

Kot uspešen atlet si je Mills prislužil tudi štipendijo na Univerzi v Kaliforniji, kjer je diplomiral iz filozofije. Študij filozofije mu je, kot pravi, precej pomagal tudi v poslu. Kot pravi Mills, se vse v poslu in v športu začne s postavljanjem velikih in drznih ciljev. Izziv pa je razviti programe in poti, ki te bodo do teh ciljev čimprej pripeljali. V obeh primerih so sposobnosti in tehnike ključne.  

Inovativni fitnes ob glasbi
 

Po končanem študiju in vrnitvi na Novo Zelandijo je Mills kmalu prevzel pomembno vlogo v fitnes centru Les Mills, ki sta ga postavila njegova starša. To je čas, ko se je aerobika v ZDA šele pojavila na trgu, a Phillip je začutil trend in sprejel izziv. Začutil je, da je prihodnost fitnesa kombinacija glasbe z natančno izdelanim vadbenim programom. Phillipov občutek je bil pravi, predvsem pa ob pravem času.  

V 80. letih je tako začel razvijati programe fitnes vadbe ob spremljavi glasbe, ki so se razvili v današnjih sedem svetovno uveljavljenih skupinskih programov, ki jih podjetje Les Mills International distribuira v fitnes klubih po vsem svetu. To so: Body Pump (z utežmi), Body Combat (borilne veščine), Body Step (step aerobika), Body Attack (intenziven kardio trening), RMP (notranje kolesarjenje), Body Balance (kot joga) in Body Jam (ples). Programi za vse okuse in sloge. Fitnes klubi plačujejo mesečno licenčnino za uporabo programov. Izvajajo pa jih lahko le inštruktorji, ki so si pridobili certifikate Les Mills.    

Fitnes kot intelektualna lastnina 

Mills je eden od pionirjev mednarodne fitnes industrije in vodilna osebnost za popularizacijo sodobnega skupinskega fitnes duha. S svojo kreativnostjo, drznostjo in delom je naredil revolucijo na področju skupinskih fitnes vadb in ustvaril svetovno priznano in uspešno podjetje. Razvil je sedem programov fitnes vadbe ob glasbeni spremljavi, z izvirnimi koreografijami, ki se menjajo vsake tri mesece in so po vsem svetu enake. Ti programi so danes sinonim za kakovostno vadbo in so zaščiteni kot intelektualna lastnina blagovne znamke Les Mills.  

Phillip meni, da je bil razvoj pravega poslovnega modela za prodajo programov eden ključnih dosežkov njihovega podjetja. Pomembna pa je tudi skrb za zaščito intelektualne lastnine, saj se kraje in kopiranja zelo hitro zgodijo, zato veliko vlaga v zaščito blagovnih znamk in nadzor nad uporabo licenc.  

Nenehno inoviranje in svežina 

S programi meri zlasti na tiste trge, kjer dejavnost fitnesa hitro raste. Zdravje in fitnes sta danes zelo donosna posla, ki pa zahtevata nenehno inoviranje in svežino, sicer ne preživiš na trgu. Zato vedno išče najboljše vaditelje za vse svoje programe, da ustvarjajo nove koreografije, ki pritegnejo udeležence k vadbi. Vse koreografije temeljito testirajo, preden jih dajo na trg. Precej časa posvetijo iskanju pravih kombinacij gibov in glasbe, ki bodo ljudi potegnili v gibanje. Ko pridejo do končne koreografije, vse skupaj posnamejo na video, potem pa 308 glavnih trenerjev predstavi novo koreografijo akreditiranim trenerjem na 1000 lokacijah po svetu. Spreminjanje koreografije vsake tri mesece pa omogoča, da ostanejo v stiku z dejanskimi potrebami in željami trga.  

S časom so razvili zelo profesionalni pristop, ki pokriva vse osnove fitnesa – od tega, kako naj program napreduje, do tega, kateri deli telesa morajo kdaj delati, določili so celo idealno število glasbenih utripov na minuto, ki spremlja posamezno fazo dejavnosti za čim boljši rezultat.  

Z leti so razvili tudi licenčni program za pomoč pri upravljanju fitnes klubov ter vodilni svetovni program za usposabljanje inštruktorjev fitnesa, v okviru katerega so usposobili in certificirali že več kot 50 tisoč inštruktorjev aerobike

Zbližati gibanje in zabavo 

Z naraščajočo globalno telovadno kulturo Phillip nenehno išče načine, kako bi čim bolj zbližal gibanje in zabavo. Ure aerobike in fitnesa so le eden od načinov. Les Mills World of Fitness velja danes za svetovno najbolj inovativno in profesionalno vodeno organizacijo za zdravje in fitnes. Blagovna znamka Les Mills pa je na prvih mestih, ko govorimo o inovativnosti in poslovnem razvoju v fitnesu na globalni ravni.  



Body Pump

Največja revolucija je bila uvedba uteži v dvorane za aerobiko. Mills je s tem ustvaril še magnet za ljubitelje fitnesa in aerobike. Vzpostavil je program Body Pump in ustvaril odskočno desko za nastop na mednarodnih trgih. Body Pump je postal najuspešnejši in najbolj znan od sedmih fitnes programov Les Mills in ima zdaj status najbolj priznanega in najbolj priljubljenega fitnes programa na svetu. To je verjetno povezano s podatkom, da je Body Pump po številnih raziskavah definiran kot program, s katerim si lahko najhitreje oblikuješ telo. Trenutno ima licenco zanj skoraj 9000 fitnes klubov v več kot 50 državah sveta. Na trg skupinske fitnes vadbe so ga poslali pred 10 leti in njegova priljubljenost narašča iz leta v leto.




Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *