Pijmo ga zmerno

Avtor: Gašper Predanič | Objava: 01.09.2011

Pitje alkoholnih pijač je del kulture in s kozarcem žlahtne kapljice zapečatimo pogodbo ali nazdravimo uspehu. Pri tem pa ne smemo pozabiti, kako alkohol vpliva na naše telo.


(Big Stock Photo)

Alkohol pomaga pri hidraciji telesa ali uničuje učinek telesne vadbe? Lahko pitje vina pozitivno vpliva na srce? Lahko z gotovostjo trdimo, da ima uživanje alkohola pozitivne posledice na naše zdravje, počutje in na fizično pripravljenost? Veliko potrjenih člankov in raziskav pravi, da alkohol zdravju predvsem škodi.
 
Alkohol postane podkožna maščoba
 
Alkohol sestavljajo ogljikovi hidrati, a v primerjavi z drugimi oblikami ogljikovih hidratov, ki jih zaužijemo z običajno prehrano, se ne razgradi v glukozo, ki je vir energije za naše telo. Namesto tega se shrani kot podkožna maščoba. Če smo športno aktivni in poleg tega uživamo alkoholne pijače, ostaja maščoba točno tam, kjer je bila. Ne le to, na račun uživanja alkohola je je celo več kakor prej.
 
Gram alkohola vsebuje 7 kalorij in čisto nič drugega. Medtem pa gram beljakovin in ogljikovih hidratov vsebujeta 4 kalorije, gram maščobe pa 9 kalorij. Gin tonic tako na primer vsebuje 110 nekakovostnih kalorij, pol litra piva vsebuje 146 kalorij, kozarček vina približno 72 kalorij. V velikem pivu je sicer še 13 gramov ogljikovih hidratov, nekaj malega kompleksa vitaminov B in odvisno od znamke piva, tudi nekaj malega mineralov. Lahko in brezalkoholno pivo vsebujeta malce manj kalorij in ogljikovih hidratov. V vinu pa so poleg kalorij še en gram ogljikovih hidratov ter nekaj vitaminov in mineralov. Res pa je, vsaj tako pravijo znanstvene raziskave, da vino vsebuje fitosterole oziroma antioksidante, ki varujejo organizem in predvsem srce pred napadi prostih radikalov.
 
Številne raziskave so pokazale, da kozarček vina na dan pozitivno vpliva na nivo dobrega holesterola (HDL). Višji kot je HDL, manjša je možnost nastanka srčnih bolezni. Vendar so pozitivne učinke zaznali le pri uživanju majhnih količin vina. Večje količine popitega alkohola lahko kaj hitro vodijo do ravno nasprotnega učinka – težav s srcem, višanja trigliceridov in celo do srčne kapi.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *