Pisarniška franšiza

Avtor: Nives Pahor | Objava: 09.03.2007

Ko se je podjetje Vele pod vodstvom Andreja Andoljška podalo v franšizni model, so svojo mrežo trgovin s pisarniškim materialom Tempera preobrazili v Office 1 Superstore.


Andrej Andoljšek: »Mislim, da razvitost gospodarskega okolja ni tako pomembna za uveljavitev franšizinga na trgu, kar dokazuje tudi prisotnost franšize Office 1 na še nerazvitih trgih Azije in Bližnjega vzhoda. Ali lahko tak model uspe ali ne, je bolj stvar sposobnih posameznikov, ki na tem trgu nastopajo, ne pa toliko okolja.«

Franšizna veriga Office 1 Superstores International je bila ustanovljena leta 1989 v Združenih državah Amerike. Danes je to edina globalna franšizna mreža na področju prodaje pisarniškega materiala in opreme. Franšiza je od maja 2006 tudi uradno prisotna na slovenskem trgu. Ekskluzivni franšizij oziroma master franšizij za Slovenijo je podjetje Vele, d.d. 

Odločitev je del poslovne strategije podjetja 

Trgovsko podjetje Vele, ki je leta 2000 nastalo z združitvijo treh trgovcev iz okolice Ljubljane, je leta 2004 prevzela skupina Engrotuš. V skupini Tuš je Vele postal odgovoren za razvoj vseh neživilskih programov. Tega leta se je podjetju pridružil tudi zdajšnji predsednik uprave Andrej Andoljšek in začeli so s celotnim prestrukturiranjem podjetja. Sledila sta odločitev in izbor programov, v katerih so videli perspektivo za razvoj. Tako so opredelili štiri osnovne programe, med njimi je bilo tudi papirništvo. Njihovo delo je temeljilo na znanju, ki so ga že imeli. Tako so razvili maloprodajni koncept papirništva Tempera. Usmerili so se predvsem na skupino šolarjev, ustvarjalnih ljudi in družin. Tako so se dobro leto zelo hitro širili.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *