Plačilna nedisciplina spet na pohodu?

Avtor: Nives Pahor | Objava: 05.08.2008

Plačilna disciplina se je v zadnjih letih izboljšala, zadnji podatki pa kažejo ponovno poslabšanje. Stanje se prav tako slabša v drugih članicah EU.


Lief Hallberg, predstavnik Instrum Justitia: »Pozna plačila potrebujejo več politične pozornosti, hkrati pa morajo tudi podjetja sama izboljšati svoje postopke za izterjevanje terjatev. Včasih so podjetja zaslepljena z dobro rastjo in se prepočasi odzovejo na pozna plačila.«

Po ocenah strokovnjakov naj bi v Evropi zaradi neplačil izgubili vsako leto 25 milijard evrov ter 450 tisoč delovnih mest.

Izboljšanje plačilne nediscipline bi botrovalo hitrejšemu razvoju gospodarstva, uspešna podjetja bi se lahko hitreje in lažje razvijala, hkrati pa bi problematična podjetja iz tega izstopila, ugotavljajo udeleženci posveta o plačilni nedisciplini, ki je potekal julija na OZS.  

Stanje v EU 

Obsežna poslovna raziskava, ki jo vsako leto opravlja švedsko podjetje Intrum Justitia, eno največjih evropskih podjetij za upravljanje terjatev, je pokazala, da tveganje v zvezi z neplačili oziroma zapoznelimi plačili v Evropi raste od severa proti jugu. Kar pomeni, da so tradicionalno najboljši plačniki skandinavske države, najslabši pa Italija, Portugalska, Češka. V severnih državah znaša povprečna zakasnitev pri plačilu računov teden dni, medtem ko morajo nekatera podjetja na jugu čakati tudi več kot mesec dni. V splošnem, pravi Lief Hallber, predstavnik Intrum Justitia, so se tudi nove članice EU izkazale za bolj problematične v primerjavi s starimi članicami. Slovenija naj bi bila od novih članic najboljša. 

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *