Plovilo na kredit

Avtor: Urška Krajšek | Objava: 06.06.2008

Zavarovanje kredita najenostavneje uredimo z zastavno pravico na plovilu.



Nakup plovila ni ravno vsakdanji nakup, povezan je namreč z več in večjimi stroški. Običajno se v takih primerih kupci odločijo za pomoč banke ali druge ustanove, ki se ukvarja s posojanjem denarja. Skupno vsem tovrstnim ustanovam je, da želijo imeti posojena sredstva zavarovana. Pri nakupu plovila je najprimerneje in najenostavneje, če se zavarovanje kredita uredi z ustanovitvijo zastavne pravice na plovilu, ki je predmet nakupa oziroma posojila.  

Zastavna pravica je pravica, na podlagi katere se je zastavni upnik, torej posojilodajalec, pri neplačilu dolgovanega zneska s strani posojilojemalca upravičen poplačati iz kupnine, dosežene s sodno prodajo predmeta zastave (plovila). Zastavna pravica lahko poleg tega zajema tudi pravico zastavnega upnika, da si pri neplačilu dolga poplača svojo terjatev z izkoriščanjem plovila, vendar mora biti slednje posebej dogovorjeno.  
 
Temeljni pogoj za vpis zastavne pravice na plovilu je, da je plovilo vpisano v Register, ki ga vodi Uprava Republike Slovenije za pomorstvo. Njen sedež je v Kopru. V Register se vpišejo podatki o lastništvu plovila, njegovi identiteti ter o njegovih morebitnih obremenitvah, kamor sodi tudi zastavna pravica.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *