Podjetja se vračajo na CeBIT

Avtor: Esad Jakupović | Objava: 04.04.2011

V Hannovru je marca potekal CeBIT 2011, vodilni svetovni sejem informacijsko-komunikacijskih tehnologij, digitalnih medijev in uporabniške elektronike. Zanimanje razstavljavcev spet narašča.


Prvi povsem brez žic: Fujitsu je predstavil delujoči model monitorja brez kablov z inovativno tehnologijo brezžičnega napajanja SUPA (Smart Universal Power Access).

»Vsi se strinjajo, da je CeBIT 2011 svojo nalogo opravil zelo dobro«, je na zaključni konferenci za novinarje povedal Ernst Raue, član upravnega odbora Deutsche Messe, zadolžen za CeBIT. Tudi podatki kažejo majhen premik na bolje, ker se je v resnici prvič po desetih letih ustavilo njegovo upadanje. Od leta 2001, ko se je sejma udeležilo skoraj neverjetnih 8500 razstavljavcev in 800 tisoč obiskovalcev, je namreč do lani število prvih upadlo na 4157 in drugih na komaj 334 tisoč. Letos pa je v Hannover prišlo 4200 razstavljavcev in 339 tisoč obiskovalcev, kar je le dober odstotek več, toda končno ne iz leta v leto manj. Vrnila so se tudi nekatera velika telekomunikacijska podjetja in operaterji, ki so predstavili najnovejši razvoj tehnologij – od številnih mobilnih aplikacij do novih pametnih telefonov in medijskih tablic.
 
Sejem v štirih segmentih
 
Na oceno »zelo dobro« je vsekakor vplivalo tudi dejstvo, da je IKT po globoki krizi lani doživel 5-odstotno rast na svetovni ravni in podobno rast pričakujemo tudi letos (pri nas manj in šele v drugi polovici leta). CeBIT je letos dobil novo podobo s štirimi osnovnimi segmenti, tako da je bolj pregleden. Je pa tudi bolj odprt za uporabniško in zabavno elektroniko ter digitalne tehnologije. Novi segment CeBIT pro zajema profesionalne rešitve IKT za podjetja vseh velikosti, medtem ko je CeBIT gov osredotočen na rešitve IKT za krajevno in državno javno upravo ter posebej za zdravstvo. CeBIT lab obsega razvoj in raziskovanje ter inovativne IKT kot vmesnike med idejami in komercialnimi aplikacijami, medtem ko CeBIT life zajema uporabniško usmerjene rešitve IKT, njihov vpliv na naše življenje in delo ter konvergenco tehnologij in trga.
 
V Hannovru so letos nastopila le tri slovenska podjetja, manj kot kadarkoli v zadnjih desetih letih. Za primerjavo naj omenimo, da je na CeBITu letos nastopilo osem malih podjetij s Hrvaške, iz Srbije pa so se sejma udeležila štiri podjetja, tudi tokrat na skupnem razstavnem prostoru.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *