Podjetnik gre na letalo

Avtor: Marjan Bradeško | Objava: 06.04.2010

Od nakupa vozovnice do prtljage na cilju


Vozovnice lahko kupujete preko agencije, vendar je dobro, da prek spleta tudi sami preverite možnosti in pomagate načrtovati svojo pot.

Na pot z letalom. Za nekoga vsakdanja stvar, za drugega strah, za tretjega veliko pričakovanje ... V vsakem primeru pa nujnost, če želite hitro prepotovati veliko razdaljo. Potovanje z letalom je kljub vznemirljivosti, ki jo letenje še vedno prinaša, dostikrat neudobno, utrudljivo, polno stresa in skrbi. Vendar se z dobro pripravo na pot in z upoštevanjem številnih drobnih nasvetov lahko let spremeni v znosno doživetje, morda celo v lep spomin in željo, da bi znova potovali – z letalom!
 
Nakup vozovnice
 
Pri načrtovanju letalske poti veliko vlogo igrajo vozovnice, natančneje njihova cena. Če vozovnice kupujete sami, danes že večina letalskih družb omogoča nakup prek svojih spletnih strani, kar pomeni tudi nekoliko nižjo ceno. Ceno znižuje tudi nekoliko daljše potovanje, ki ima po možnosti vmes konec tedna (noč s sobote na nedeljo), je pa še vrsta drugih dejavnikov – od tipa letalske družbe (nizkocenovna, redni prevoznik) do zasedenosti določene linije, časa nakupa (več mesecev vnaprej ali tik pred zdajci) ter morebitnih znižanj cen zaradi posebnih akcij in promocij. Če na poti prestopate, je ugodneje, da ostajate v okviru iste letalske družbe ali združenja letalskih prevoznikov (najbolj znani so Star Alliance z Lufthanso na čelu in našo Adrio kot članico, SkyTeam z Air France-KLM na čelu in OneWorld z British Airways na čelu). Največjo vlogo pri ceni pa seveda igra izbrani razred potovanja. Prvi razred (first class) je najdražji in je na vozovnici najpogosteje označen s črko F. Poslovni razred (business class) je še vedno drag, na vozovnici je ponavadi označen kot C ali J. Ekonomski razred (economy class) je najpogostejši, na vozovnici ga boste prepoznali po oznaki Y ali B. Pri vsakem razredu obstaja še nekaj dodatnih oznak, kar je izjemno pomembno! Zgoraj omenjene oznake namreč pomenijo polno ceno in vse pravice, ki iz tega izhajajo: vnaprejšnja rezervacija sedeža, nadomestilo za odpoved leta, možnost spremembe datuma potovanja in podobno. Preostale oznake (v ekonomskem razredu denimo M, Q, V, X ipd.) pomenijo bistveno večje omejitve. Tako denimo po nakupu nekaterih od teh vozovnic, ki imajo seveda tudi nižjo ceno, ne morete izbirati in spremeniti ničesar.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *