Podjetnik je kot športnik

Avtor: Gašper Predanič | Objava: 03.09.2010

Hiter, naporen in stresen ritem življenja zahteva od nas dobro telesno pripravljenost, čilost, krepkost in energičnost.


Podjetnik mora vsakodnevno posvečati pozornost zdravi in pravilno uravnoteženi prehrani, počitku in regeneraciji telesa. (BigStockPhoto)

Podjetništvo je šport in podjetniki niso nič drugega kot vrhunski športniki, ki imajo pred seboj cilj biti dolgoročno uspešni in morda tudi prvi oziroma vodilni. Vrhunski športnik se dnevno sooča z napornimi dolgotrajnimi treningi, ki jih spremljajo padci, vzponi, razočaranje, stres in še marsikaj, kar ruši njegovo zdravje. Marsikateri športnik je prepričan, da več ko bo treniral, boljši bo postal. Vendar je to prepričanje še kako zmotno!
 
Podobnost med podjetnikom in športnikom je ta, da morata oba vsakodnevno posvečati pozornost zdravi in pravilno uravnoteženi prehrani, počitku in regeneraciji telesa. Vpliv treninga (dela, zaposlitve, podjetništva) na telo je zelo velik. V telesu povzroča razne procese, ki bodo seveda na telo vplivali pozitivno, vendar le, če bomo znali pravilno uporabljati nekaj načel, ki veljajo v vrhunskem športu.
 
Načelo številka 1: Dneva nikoli ne začnite brez dobrega zajtrka.
 
Dober, polnovreden in zdrav zajtrk sodi v skupino tistih dejavnikov, brez katerih ne bi smeli začeti delovnega dne. Zajtrk vam dvigne energijo, storilnost, izboljša počutje in telesu da vse tisto, kar potrebuje za normalno funkcioniranje. Zavedati se morate, da vaše telo ni nič drugega kot dirkalni avtomobil, v katerega je treba natočiti kakovostno gorivo.
 
Kakšno je kakovostno gorivo, ki ga potrebujem? Gorivo – hrana mora vsebovati kakovostne ogljikove hidrate, ki so potrebni za energijo, beljakovine za obnovo telesa in vitamine, ki podpirajo imunski sistem in se borijo pred različnimi stresnimi napadalci našega telesa.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *