Podjetnik je pomembnejši od ideje

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 09.07.2009

Nova podjetja najpogosteje propadejo zaradi neizkušenosti ustanovitelja in nesposobnosti, da bi zgradil tim sodelavcev, trdi angleški vlagatelj Robin Klein.


Robin Klein: "Po naših izkušnjah je zanesljiveje vlagati v nepopolne projekte, za katerimi stojijo pravi ljudje, kot v odlične projekte, ki jih vodijo nedorasli ljudje."

Robin Klein je eden najbolj znanih vlagateljev v Veliki Britaniji, ki ima izkušnje tudi z vlaganjem v slovensko podjetje. Klein je doslej kot vlagatelj skupno podprl preko 40 podjetij; v polovici podjetij ima še vedno delež. Je tudi partner angleškega sklada The Accelerator Group, ki vlaga v tehnološka podjetja, zlasti tista povezana z internetom, v zgodnjih fazah razvoja.
 
Kateri je najpogostejši razlog, da propadajo podjetja, v katera vložite denar?
Najpogostejša razloga sta neizkušenost ustanovitelja podjetja in nesposobnost zgraditi tim z vsemi sposobnostmi, ki jih potrebuje. Ustanovitelj je navadno zelo močan v tehničnem znanju, medtem ko je šibkejši v poslovnih, finančnih znanjih, ki jih potrebuje, da bi bilo podjetje uspešno.
 
Drugi razlog za propad podjetij je pomanjkanje denarja, da bi podjetje preživelo do takrat, ko se lahko samo financira iz prihodkov. Nova tehnološka podjetja potrebujejo več let, da dosežejo to stopnjo, najmanj tri leta, biotehnološka pa še bistveno več. Podjetniki ta čas velikokrat podcenjujejo.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *