Podjetnik leta 2000 je Jože Angeli

Avtor: Jože Vilfan | Objava: 10.06.2003

Komisija za izbor Podjetnika leta pri reviji Podjetnik je za prejemnika priznanja 2000 izbrala Jožeta Angelija iz podjetja Blues d.o.o. v Šoštanju.



Jože Angeli je leta 1995 ob sanaciji podjetja Tovarne tehničnih elementov v sestavi Gorenja, prevzel dva proizvodna programa tega podjetja (izdelavo tečajev in grelcev za pečice). Sicer je Jože Angeli do tedaj 23 let delal v Gorenju.

V prepričanju v novo se je lotil tehnološkega razvoja. Podjetje je patentiralo nove tečaje, uvedlo novo tehnologijo v proizvodnjo grelcev in odkupilo v Italiji najnovejšo tehnologijo za novi program magnetnih tesnil. S temi posodobitvami, ob hkratni širitvi na program lesne obdelave, je podjetje v letih 1995-99 povečalo promet za 7-krat na cca 6 milijonov mark letno. Hkrati je tudi zmanjšalo navezanost na Gorenje z nekdanjih 100 odstotkov na 86 odstotkov. Jože Angeli načrtuje, da se bo v nekaj naslednjih letih podjetje razvilo v pomembnega dobavitelja kuhalnih elementov, ki bo v Evropi nastopalo tudi pod svojo lastno blagovno znamko.

Razvoj podjetja Blues da misliti, kaj bi lahko nastalo iz na splošno problematične klasične slovenske industrije, če bi bilo več podjetnikov, kot je Jože Angeli.
Podjetje Blues je podjetje za zaposlovanje in usposabljanje invalidov. Od 131 zaposlenih je polovica invalidov. Jože Angeli, ki je sam invalid pravi, da mu je v veliko veselje, ker da invalidom možnost, da se samostojno preživljajo in vključujejo v normalno življenje.
Komisija je izbirala med kandidati iz devetih podjetij, ki so bili predstavljeni v lanskem letniku revije Podjetnik. Za Jožeta Angelija se je odločila z naslednjo utemeljitvo:

»Jože Angeli prejme priznanje »Podjetnik leta 2000« kot vzor podjetniškega prijema in iskanja novih rešitev v tradicionalnih industrijah. Tam, kjer so mnogi obstali, on z vero v pomen novih tehnoloških rešitev in ob iskrivem iskanju tržnih priložnosti odpira možnost razvoja. Ob vsem tem je odločen, da bo s svojo veliko podjetniško energijo ustvarjal možnost za zaposlitev in samostojno življenje tudi invalidom.«

Letošnjega Podjetnika leta je izbrala naslednja komisija v naslednji sestavi:
- Dr. Bogomir Kovač, profesor na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, predsednik sveta revije Podjetnik
- Viljenka Godina, direktorica Ekonomskega instituta Maribor
- Dr. Miro Kline, profesor na Fakulteti za družbene vede Ljubljana in ustanovitelj agencije Kline&Kline
- Dr. Miroslav Rebernik, profesor na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru
- Viljem Pšeničny, direktor in predavatelj na VSŠP, Portorož
- Dr. Jan Žižek, predavatelj na VSŠP, Portorož
- Jože Vilfan, glavni in odgovorni urednik Podjetnika

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *