Podjetnik na zavodu za zaposlovanje

Avtor: Igor Kadunc | Objava: 08.06.2009

Kriza. Kaj narediti, ko dela ni niti za pokrivanje osnovnih stroškov in prispevkov? Podjetnik se lahko prijavi na zavod za zaposlovanje, a le pod določenimi pogoji.



Se spomnite časov, ko je bilo imeti d.o.o. moderno? Ali pa zadnje obdobje, ko je registracija s.p.-ja tako rekoč lažji postopek kot registracija avta. Vendar je bilo vedno veliko težje od ustanovitve podjetja priti do zaslužka. Res so s.p.-ji pogosto lažje dobili delo, saj so jim podjetja raje ponudila delo tako, kot pa jih zaposlila za določen čas, kaj šele za nedoločen čas. Tudi izplen z minimalnimi zneski za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje je bil na prvi pogled boljši, kot če bi se zaposlili pri drugem delodajalcu. Vendar je v času krize delodajalec zaposlene odpustil in so se prijavili na zavod za zaposlovanje in pričeli dobivati nadomestilo za brezposelnost.
 
Strogi pogoji za podjetnike
 
Na zavod za zaposlovanje bi se prijavil tudi marsikateri podjetnik, ki je zaradi krize izgubil naročila. A zanj je postopek bistveno bolj zapleten kot za delavce. Če se želi podjetnik prijaviti na zavod, mora izpolnjevati določene pogoje.
 
Najprej se mora »znebiti« solastništva podjetja ali statusa s.p. V roku 30 dni od tega se morate prijaviti na zavodu za zaposlovanje. »Pri prijavi potrebuje osebni dokument, delovno knjižico, za uveljavitev denarnega nadomestila pa tudi pogodbo o zaposlitvi za določen čas in odpoved pogodbe o zaposlitvi ter potrdilo delodajalca o zadnjih 12 bruto plačah. Vse to si pravzaprav napišete kar sami v funkciji direktorja,« pojasnjuje Barbara Vrtačnik iz Območne službe Ljubljana Zavoda za zaposlovanje.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *