Podjetnik na zemlji, v vodi in v zraku

Avtor: Darinka Kazič | Objava: 09.07.2011


(Big Stock Photo)

Če nimamo veliko časa za dolga popotovanja, si omislimo pogoste proste dneve, kot jih priporočajo strokovnjaki. Poglobili smo se v odgovore podjetnikov in podjetnic in izbrskali še nekaj možnosti za vzdrževanje psihofizične kondicije, za katere je dovolj že dan, vikend ali teden za preprečevanje ali omilitev posledic stresa.
 
Podjetnik – popotnik s pedali
 
Najpreprostejša oblika protistresnega programa v toplejših mesecih, ki ga lahko izvajamo ne glede na telesne značilnosti, je kolesarjenje. Za pridobivanje kondicije lahko izkoristimo že pot do službe, namesto da nam jutra pokvarijo vozniki, ki se živčno prestavljajo po voznih pasovih. Medtem dodobra zbistrimo misli in skrbimo še za uravnavanje telesne teže, pa še okolje nam je hvaležno. Imidž podjetnika zaradi kolesa ni prav nič okrnjen, nasprotno, je zgled tudi zaposlenim.
 
Adrenalinski kolesarji imajo najverjetneje v svoji kolekciji kar več koles: cestnega za v mesto in močno vzmeteno gorsko kolo, namenjeno vožnji po gozdnih in gorskih poteh, za spuste po brezpotjih ter za vratolomne skoke v gorskih kolesarskih parkih. Morebiti se v garaži najde še treking kolo za kombinacijo različnih terenov.

Kolesarjenje je lahko oblika večdnevnega oddiha za podjetnika, tudi če je v partnerski zvezi ali če ima družino. V različnih slovenskih hotelih, hostlih, turističnih kmetijah in kampih imajo v ponudbi nastanitev za kolesarje, ki vključuje servis, izposojo koles in kolesarnico, nekateri tudi prevoze koles in lastnikov. Kolesarske poti so prepredene po celi Sloveniji, naj jih navedeno le nekaj:
 
V underground bikingu na Koroškem je možno uživati na 6 kilometrov dolgi kolesarski poti globoko pod zemljo. Pot skozi goro vodi po opuščenih in skrivnostnih rudarskih rovih podzemlja Pece, nad zemljo pa imajo v Črni prvi gorski kolesarski center v Sloveniji.
 
Na označeni 75 kilometrov dolgi Pohorski kolesarski transverzali in vinorodnih gričih bo zadovoljna cela družina. Adrenalinski kolesarji se lahko preizkusijo na prizorišču svetovnega pokala v spustu, po Bike Parku Pohorje. Za vztrajne je vožnja po mednarodni Dravski kolesarski poti skozi Maribor in potem še čez Slovenske gorice ter Jantarna kolesarska povezava od Baltika do Jadrana.
 
Postojna je izhodišče za izlete po urejenih kolesarskih transverzalah ali stranskih poteh in vasicah pivške kotline, celodnevne kolesarske ture po Javornikih, osušenih travnikih Cerkniškega jezera, Blokah, Loški dolini in celotnem Krasu vse do Portoroža.
 
V Kranjski Gori imajo adrenalinski kolesarji v Bike Parku svoj mali raj: freeride, spusti čez mize, skakalnice, gugalnice in druge ovire, downhill proga, dirt jump park. Preostali člani družine ali prijateljske druščine lahko kolesarijo do Italije po več kot 150 kilometrov označenih in urejenih kolesarskih poteh, se povzpnejo na mogočne skalne vrhove, celo na Triglav, igrajo golf, tenis, jahajo, igrajo odbojko, plavajo v hotelskih bazenih in nabirajo kondicijo v fitnes centru. Najmlajši lahko obiščejo pravljično Kekčevo ali Škratovo deželo ali uživajo na izletu po poteh triglavskih pravljic.
 
Prekmurje je ustvarjeno za kolesarjenje po podeželju. Večinoma je izhodišče v Moravskih toplicah in poteka po označenih poteh v različnih dolžinah do okvirno 60 kilometrov. Poti so tudi zanimivo poimenovane z imeni: Velika pustolovščina, Sončna cesta, Velika rapsodija, Energijska dogodivščina, Med sadovnjaki in vinogradi in druge. Prekmurska kulinarika s tradicionalno prekmursko gibanico je po kolesarjenju še prav poseben užitek.
 
Čeprav so celo za kolesarjenje razdalje v Sloveniji razmeroma majhne, se lahko na določenih delih poti odločite za drugo prevozno sredstvo. Še zlasti je praktično potovati z vlakom, na katerega lahko vzamete svoje kolo.
 
Že kar nekaj agencij je nastalo, ker so podjetniki združili strast s poslom (npr. http://helia.si/kolesarjenja). Za vse, ki imate radi kolesarsko družbo, je na spletnih straneh možno najti kar nekaj kombinacij kolesarjenja po bližnjih deželah na Balkanu, po državah Evropske unije in tudi drugih celinah.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *