Podjetniki že v najstniških letih

Avtor: Petra Bauman | Objava: 07.05.2014

Predsednik uprave. Direktor financ. Direktorica kadrovskega oddelka. Direktor trženja. Direktor proizvodnje. In pomočnik direktorja proizvodnje. Ne, to ni kakšno veliko slovensko podjetje. To je podjetje, ki ga sestavlja šest dijakov Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje. Lani oktobra so pod okriljem svoje šole ustanovili podjetje TOC d. d. Izdelujejo copate z grelno funkcijo.


Projekt na STPŠ Trbovlje: od leve proti desni mentorja Marjan Pograjc in Simona Izgoršek, dijaka Uroš Polc in Nejc Legvart, zunanja mentorica Vanja Prevolnik, dijakinja Mateja Napret in dijak Jan Cestnik.

Mateja Napret, dijakinja 3. letnika tehnik računalništva, je tista, ki je prispevala idejo: »Teh, ki jih rado zebe v noge, je zmeraj veliko. Zato sem s pomočjo domačih prišla do ideje o copatih, ki bi se zagreli s pomočjo baterije in bi predstavljali cenovno dostopen, konkurenčen izdelek. Idejo so podprli tudi drugi. Sodelovanje v projektu nas je dijake, ki se prej nismo poznali, zelo povezalo.« Nejc Legvart, Jan Cestnik, Amon Stopinšek, Uroš Polc in Tilen Skok je še pet fantov, soustanoviteljev podjetja.

 

Najprej so razmišljali o grelnih rokavicah, a ker bi bila celotna proizvodnja preveč zahtevna, so se raje odločili za copate. Njihova poslovna ideja so tako termo copati, ki se s pomočjo litijeve baterije (kakršno imamo v mobilnih telefonih), nameščene na sprednji zgornji del copata in grelne folije, nameščene kot novi sloj v trdi podplat copata, zagrejejo na 30 stopinj in tako »odmrznejo« premražene noge. Grelno funkcijo je kadarkoli mogoče izključiti, copat pa lahko toplotna energija napaja kar 10 ur. Ko nam je prevroče, baterijo preprosto izključimo in lahko copate nosimo kot običajno. Izdelek predstavljajo dijaki tudi na spletni strani http://termocopati.tk/, vendar izdelkov preko spleta ne prodajajo. Edini prostor, kjer je izdelke trenutno mogoče kupiti, je šola. So pa preko spleta iz tujine naročili tako copate kot grelne folije, saj so pri raziskavi ugotovili, da je takšno poslovanje mnogo cenejše. Grelnih copat ne bodo proizvajali na veliko. V šolskih prostorih in s pomočjo lokalnega čevljarja bodo izdelali le nekaj ducatov izdelkov. Vse ostalo bo pokazal čas.

 

10 evrov za delnico

 

TOC d. d. je delniška družba, kar pomeni, da poslujejo samo na podlagi delnic. Delničarjev je trenutno skoraj 30, med njimi največ profesorjev, nekaj dijakov in staršev. Cena ene delnice je 10 evrov, nekateri delničarji pa so kupili tudi po več delnic. Tako kot v pravi delniški družbi so morali dijaki napisati statut delniške družbe, sklicati sestanek delničarjev, predstaviti poslovno idejo in finančni načrt itn.

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *