Podjetniki zaslišali vlado

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 09.05.2011

Tradicionalni forum obrti in podjetništva je vnovič soočil podjetnike in predstavnike vlade. Spet smo slišali veliko zahtev in veliko obljub.


Več sto podjetnikov je spet poslušalo obljube ministrov in njihovih sodelavcev o tem, kaj vse so storili zanje in kaj še bodo.

Forum obrti in podjetništva, ki ga Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije tradicionalno pripravlja vsako pomlad, je eden najpomembnejših podjetniških dogodkov pri nas. Že zato, ker neposredno sooči največjo množico podjetnikov in obrtnikov s predstavniki vlade. Prvi jim sporočijo svoje težave, predloge in zahteve, ministri in njihovi podrejeni pa povedo, katere zahteve iz preteklega leta so uresničili.
 
Letos je bilo že pred forumom na vlado naslovljenih toliko zahtev in groženj z državljansko nepokorščino, da je bilo videti, da se je seznam težav podjetnikov s tem izčrpal. A daleč od tega. OZS je na forumu prestavila 77 zahtev, kar je resda nekaj manj kot lani, a če se bo uresničevanje nadaljevalo v lanskem tempu, bomo na uresničitev čakali še nekaj let. Po oceni predsednika OZS Štefana Pavlinjeka je namreč vlada v celoti uresničila komaj 8 odstotkov lanskih zahtev, več pa je delno uresničenih ali je uresničevanje v teku. No, vlada je postregla z bistveno višjimi številkami.
 
»Od države ne pričakujemo nezasluženega denarja, želimo le enake pogoje za delo, kot jih imajo v drugih evropskih državah, in pošteno plačilo za dobro opravljeno delo,« je na forumu dejal Štefan Pavlinjek in dodal, da se je v zadnjem času resda spremenilo dosti zakonov, toda podjetniki želijo te spremembe čutiti.
 
Dušan Krajnik, generalni sekretar OZS, je opozoril na nadaljevanje hitrega zapiranja obrtnih obratov. Lani so jih zaprli 6471, kar je približno 15 odstotkov več kakor v kriznem letu 2009. Največ so jih zaprli v gradbeništvu, storitvah in prometni dejavnosti. »Naši člani so v zadnjih dveh letih poslali na zavod za zaposlovanje prek 37 tisoč delavcev,« je bil slikovit Krajnik.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *