Podjetnikov navdih za oddih

Avtor: Darinka Kazič | Objava: 09.07.2011



Umetnost in kakovost življenja je v oblikovanju čarobne formule za uravnoteženje dela, družine in hobijev. Še zakon o delovnih razmerjih zaposlenim določa pravico do odmora, počitka in dopusta. Pri podjetnikih ta pravila odpovedo. Glede na današnji gospodarski tempo bi si morali proste dneve privoščiti vsaka dva meseca. Tako pravijo strokovnjaki. A ker je delo v ospredju, so stresne situacije del vsakdana, in ko je čas za dopuste, navadno zmanjka energije za sproščeno organizacijo počitnic.
 
Osem podjetnic in podjetnikov z zanimivimi poklici smo povprašali, kako se soočajo s stresnimi situacijami prek celega leta in kako jim uspeva usklajevanje zasebnega življenja s službenim. Zanima nas še, kakšen način sproščanja jim je ljubši – večkratno letno krajše dopustovanje ali daljša potovanja in ali je možno službena potovanja združiti s počitnicami.

Bojan Velkarh
Bojan Velkavrh: Poseben užitek je pridelava zelenjave
 
PROFIL: Bojan Velkavrh, direktor ljubljanskega M Hotela na Derčevi, si lastništvo hotela deli z ženo. Šele pred nekaj leti sta zapustila vodilna položaja v odlično stoječih slovenskih podjetjih in se odločila za nove izzive na skupni samostojni podjetniški poti. M Hotel zaposluje skoraj 50 ljudi, ki skrbijo za prijazen sprejem in udobje pretežno poslovnih gostov iz Evropske unije, pa tudi iz bolj oddaljenih krajev, na primer z Japonske. Domači gosti so velikokrat udeleženci izobraževalnih seminarjev. Mnogi ju sprašujejo, kako jima uspeva, še posebno v tako gospodarsko neprijaznem obdobju, zapolniti zmogljivosti (kar 154, večinoma dvoposteljnih sob) in s tako malo osebja. Z nasmeškom dodajata: »Right place for right people.« Zato je še posebno Bojanu hotel težko zapustiti, čeprav le za čas dopusta.
 
Kako skrbite za dnevni/tedenski/letni odklop (vaš protistresni program)?
Med moje vsakodnevne oziroma tedenske sprostitvene aktivnosti sodijo: dnevni sprehodi po gozdu za hišo in vzpon na Šmarno goro, urejanje vrta. Poseben užitek je pridelava zelenjave za domačo uporabo, s katero pokrijemo lastne potrebe za 9 mesecev v letu, in pa nabiranje ter gojenje prek 10 vrst zdravilnih zelišč. Uporabimo jih za pripravo čajev in izdelovanje sokov za vse leto.
 
Ali ste razmišljali, da bi to vašo strast spremenili v posel in pridelovali ekološko zelenjavo za M hotel?
Prebliske sem že imel, a bi se protistresni program hitro spremenil v stresnega.
 
Ali vam bolj ustrezajo večkratni krajši dopusti ali daljše poletno oziroma zimsko dopustovanje? Kako jih usklajujete z družinskim urnikom?
Nikoli mi ni dolgčas. Menim, da je pomembna celoletna aktivnost, zato imam rad enodnevne izlete ob koncu tedna v sredogorje. Krajši dopust nama z ženo krojita že odrasla otroka. Sva namreč starša študenta ekonomije Aljaža in hčerke Gaje, študentke informatike, ki je svoja znanja že izpopolnjevala na Univerzi v Barceloni, kjer smo jo tudi obiskali. Pozimi sem pogosto v fitnesu in savni. Različne vrste savn so odlična sprostitev po smučanju. S prijatelji in družino najraje zahajamo v Italijo. Poletni dopust pa najraje preživimo bolj ležerno ob jadranski obali.
 
Tudi sicer smo družinsko zelo povezani. Enkrat letno si izberemo novo destinacijo za potovanje v oddaljene dežele. Nazadnje smo bili na čudovitem tropskem otoku Šrilanka.
 
Ko ste v vlogi turista, je vaš pogled na hotelsko ponudbo najverjetneje polslužben.
Res je, obisk Barcelone smo združili še z ogledom konkurenčne hotelske ponudbe. Ideje so povsod okrog nas, le videti jih je treba. In seveda še udejanjiti.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *