Podjetništvo v šolskih klopeh

Avtor: Manca Kraševec | Objava: 13.03.2012

V slovenskih osnovnih in srednjih šolah se odvija projekt, ki mladim odpira vrata v svet ustvarjalnosti, podjetnosti in inovativnosti.



Podjetniški krožki in delavnice so zaživeli z javnim naročilom 'Celoviti program spodbujanja ustvarjalnosti, inovativnosti in podjetnosti mladih z integracijo programov v aktivnosti lokalnih skupnosti v letih 2010, 2011 in 2012' Javne agencije RS za podjetništvo in tuje investicije (JAPTI), ki se kot izvajalska agencija Ministrstva za gospodarstvo prek javnih naročil in javnih razpisov že vrsto let trudi, da bi podjetnost, ustvarjalnost in inovativnost našle svoj prostor tudi znotraj šolskega sistema.
 
»Analiza v sklopu tega programa kaže, da po mnenju mladih prav šola najmanj spodbuja njihovo ustvarjalnost in inovativnost, najbolj pa domače okolje,« razlaga mag. Dominika Sambolič iz JAPTI-ja. Tako so s sodelujočimi institucijami zasnovali programe, v katerih se mladi seznanijo z bolj inovativnim in ustvarjalnim načinom razmišljanja ter z osnovnimi tehnikami podjetnosti in podjetništva. Poleg tega se odvijajo še promocijski dogodki, oblikovan je bil model za merjenje stopnje inovativnosti mladih, izdelana analiza stanja že uporabljenih orodij ter aktivnosti za spodbujanje ustvarjalnosti mladih, v pripravi pa je tudi dolgoročni in trajnostni model za usposabljanje s področja ustvarjalnosti, inovativnosti in podjetnosti mladih. »Tokrat smo naleteli tudi na dober odziv Ministrstva za šolstvo in šport, ki v preteklosti ni bilo vedno pripravljeno na sodelovanje, in celo oblikovali nadzorno in operativno skupino, s katerima oblikujemo tudi dolgoročne cilje in spremljamo izvajanje programa.«

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *