Podpora malim in srednjim podjetjem v 6. okvirnem programu EU

Avtor: | Objava: 10.12.2003



Evropska komisija želi zagotoviti vključenost malih in srednjih podjetij v elitni evropski program raziskav in razvoja – 6. okvirni program. Za mala in srednja podjetja je v štirih letih rezerviran sklad denarja v višini 1,7 milijarde evrov.  
 
Mala in srednja podjetja se v projekte 6. okvirnega programa vključujejo skupaj z večjimi podjetji in raziskovalnimi inštituti prek mrež odličnosti in povezanih projektov. Na voljo imajo posebej njim prilagojena instrumenta Cooperative Research (CRAFT) in Collective Research. Za oba posebna instrumenta je v štirih letih namenjenih dodatnih 430 milijonov evrov. Sklad za mala in srednja podjetja se s tem poveča na 2,1 milijarde evrov v štirih letih. 
 
Poleg omenjenih instrumentov Evropska komisija za mala in srednja podjetja organizira še posebna združenja Economic and Tehnological Intelligence (ETI). Take mednarodne skupine  lajšajo dostop malih in srednjih podjetij do projektov 6. okvirnega programa. 
 
Malim in srednjim podjetjem pri prijavi projektov največ težav povzročata zahtevna prijava in iskanje zahtevanega števila partnerjev. Podrobnejše informacije so na voljo na spletnih straneh EU.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *