Poganjajo električna plovila

Avtor: Martina Budal | Objava: 09.12.2013

Na področju tehnike potrebuješ več kot 10 let zgodovine, da te sprejmejo kot pravega partnerja, pravi dr. Branko Premzel, solastnik in tehnični direktor podjetja Piktronik.


Branko Premzel: »Imeti moraš več želez v ognju; če se katero ohladi, lahko tako vseeno ostaneš na sceni.«

Sami so to obdobje uspešno preživeli in v prihodnost zrejo z optimizmom, v pričakovanju intenzivne rasti. S stalnim vlaganjem v razvoj so uspeli postati eno najbolj prepoznavnih podjetij na trgu električnih plovil in v segmentu luksuznih električnih plovil nimajo pravega konkurenta. Kar se morda sliši bolje, kot je, saj je to trenutno zelo omejen trg in velika rast ni mogoča, je realen Branko Premzel.

 

Z nadzorom električnih motorjev se je Premzel ukvarjal že na mariborskem FERI-ju, kjer je pred dvema desetletjema doktoriral z dizertacijo o zanesljivosti nadzora električnih pogonov v realnem času, s čimer bi zmanjšali stroške in kompleksnost nadzora, predstavil pa je tudi možnosti uporabe v električnih vozilih. Nato je zapustil fakultetne klopi, da bi svoje znanje uporabil v praksi in delal električne avtomobile. »Sredi devetdesetih smo bili tisti, ki smo se ukvarjali z razvojem električnih vozil pred časom, videli smo sicer veliko sveta, zaslužili pa 'le za kruh in mleko',« opisuje tisto obdobje. Podjetje je tako propadlo, kar pa Premzlu ni vzelo poguma. Združil je moči z avstrijskim kolegom Ewaldom Koprivo in leta 2000 sta ocenila, da je pravi čas za skupno podjetje, ki bo razvijalo in prodajalo električne pogone za mala električna vozila.

 

Ne dobavljamo le komponent, ampak celoten sistem

 

V Piktroniku, ki ima sedež v mariborski industrijski coni Tezno, danes razvijajo in proizvajajo komponente za električna plovila in vozila. Tako pri njih dobite celoten nadzorni sistem, skupaj s polnilniki in nadzorom delovanja baterij. Večina komponent temelji na mikrokontrolnem jedru, ki omogoča vključevanje številnih diagnostičnih in zaščitnih funkcij. Cilj podjetja je kupcu dobaviti ne le komponente, ampak celotne sisteme: od motorja, preko regulatorja motorja, nadzornih sistemov, ožičenja do polnilnikov baterij in pretvornikov napetosti, pa tudi baterij in nadzornih sistemov zanje. »Skoraj kompletno elektroniko smo razvili tukaj; kar je mogoče kupiti na prostem trgu, kupimo in prodamo naprej. Zaradi specifičnosti tržne niše smo morali veliko stvari razviti, kar nas je stalo precej časa in denarja. Elektromotorje razvijamo skupaj s partnerskimi firmami, ki potem za nas proizvajajo, na področju baterij sodelujemo s tujimi firmami, večinoma iz Nemčije, ki proizvajajo namenske module za takšne aplikacije,« pojasni Premzel. Večina elektronike, ki jo razvijejo v Piktroniku je nato proizvedena v Sloveniji, za specialne izdelke pa naredijo sami tudi končno montažo in testiranja.

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *