Pogodbe in računi pri mednarodnem poslovanju

Avtor: Boštjan J. Turk | Objava: 07.12.2009

Katero pravo velja, če prodajate podjetju iz Italije, v kakšnem jeziku morate napisati račun in v kakšnem oglas, namenjen tujcem?



Slovenci že od nekdaj radi kukamo v tujino. Znano je, da še v tako eksotični državi naletiš na vsaj enega Slovenca. Sam sem ga denimo srečal na nekem manj poznanem indonezijskem otoku. Tudi poslujemo vedno raje s tujino, čeprav smo v tem pogledu še vedno nekoliko preveč »zaplankani«. Največ blagovne in storitvene menjave namreč še vedno opravimo z našimi sosedami Avstrijo, Italijo, Hrvaško in ne tako daljno Nemčijo.
 
Glede mednarodnega poslovanja se pojavlja več zanimivih pravnih vprašanj. Denimo: Katero pravo velja pri podpisani pogodbi o sodelovanju med slovenskim in avstrijskim podjetjem? Slovensko ali avstrijsko? Katero pravo se uporabi v primeru potrošniške pogodbe? Katero pravo se uporabi za presojo učinkov pogodbe o zaposlitvi? In ne nazadnje, čisto praktična vprašanja, kot je denimo to: V katerem jeziku mora biti izdan račun, če slovenski proizvajalec prodaja žeblje kupcu iz Italije?

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *