Pokažimo, kaj zmoremo

Avtor: Jože Vilfan | Objava: 10.02.2004

Pokažimo, kaj zmoremo



Na tiskovni konferenci, s katero je uradno začel teči projekt »Slovenija v vrhu sveta«, so podjetja k udeležbi na razstavi povabili tudi ministrica za gospodarstvo, predsednik gospodarske zbornice in Erwan Fouéré, ambasador EU v Sloveniji. Slednji je med drugim dejal:   

Prepotoval sem mnogo krajev v Sloveniji in se pogovarjal z ljudmi; in bil včasih presenečen nad nezaupanjem v sposobnost slovenskega gospodarstva, da doseže tisto raven konkurenčnosti, ki vam mu bo omogočala tekmovati na širšem prostoru, ki prihaja s širitvijo unije. Vedno sem odgovarjal, da ne verjamem, da je ta plašnost upravičena. Poglejte, kaj je Slovenija že dosegla v gospodarstvu, v tehnološkem razvoju, v kakovosti izdelkov. Ravno prejšnji teden je gospodarska zbornica razglasila največje gospodarske dosežke in nekateri so odsevali odličnost, ki je že prisotna v državi.  
 
Verjamem tudi, da je naslov projekta (Slovenija v vrhu sveta) navdihujoč. Kdor me dobro pozna, ve, da rad hodim v gore in v tem smislu delim strast z mnogimi Slovenci, ki radi hodijo v gore. Plezanje zahteva veliko truda, da prideš na vrh.  

Posebno bi se osredotočil na mala in srednje velika podjetja. Ta so prihodnost za Slovenijo. Če pogledate izkušnje Evropske unije in moje domovine Irske, so mala in srednja podjetja tista, ki so uspela povečati konkurenčnost z izboljšanjem kakovosti, z izboljšanjem tehnološkega znanja v proizvodnji in ki so bila uspešna. Veliko naporov so že storili vaša vlada, gospodarska zbornica, Euro info centri in drugi. Če uspemo prepričati tiste, ki še vedno oklevajo, bo ta pobuda velika spodbuda za tekmovalni duh, ki v Sloveniji že obstaja. 

Ideja, da bi razstavo ponesli tudi v tujino, je tudi zelo dobra, ker odgovarja na še vedno pomanjkljivo promocijo Slovenije v tujini. Tu je treba še veliko narediti in pokazati, kaj lahko Slovenija ponudi, ne samo z vidika velikih podjetij, ampak predvsem z vidika malih in srednjih podjetij in turizma, posebej specializiranega turizma, ne masovnega. Slovenija ima velike možnosti na tem področju. 

Prav tako verjamem, da so kriteriji za izbiro izdelkov pravi, saj bodo izpostavili kakovost, odličnost in tehnološko prilagodljivost, ki bo dala Sloveniji konkurenčno ostrino. Mislim, da je pobuda odlična in da jo bodo druge države dobro sprejele kot navdih. Ko si na vrhu, deliš izkušnje in dobre prakse z drugimi. In ta projekt je dober način za doseganje teh ciljev.  
 
Komaj čakam na rezultate izbire in na odprtje razstave v juniju, mesec dni po pristopu Slovenije k Evropski uniji.    
------------ 

Več informacij o projektu in prijavnico za razstavo dobite na www.svvs.si

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *