Pol leta podjetnik, pol leta nomad

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 10.01.2006

Duško M Du Swami je rojen pod srečno zvezdo - njegov zaveznik je čas. Z ženo vodita podjetje Ramayana, ob tem pa se sam ali z družino ne odpoveduje dolgim avtomobilskim romanjem, zlasti po saharsko-himalajskih poteh ...


Duško M Du Swami se v vsaki deželi oblači v lokalna oblačila in tudi na ta način poskuša navezati čim bolj odprt in prijateljski odnos z domačini.

Duško M Du Swami se je na prvo resno potovanje odpravil leta 1978, ko je imel 18 let. Od takrat so potovanja stalnica v njegovem življenju. Bil je po vsem svetu, vendar pravi, da ga duša in srce vlečeta v glavnem samo še na Bližnji in Srednji Vzhod, na indijsko podcelino ter v Saharo. Zadnjih deset let se v glavnem vrača v te dežele, in še posebej rad v Iran, Pakistan, Indijo in Alžirijo.   

Dolge plovbe s terencem 

Do leta 1998 je daljše poti opravil z letali, krajše, znotraj držav, pa z vsemi možnimi lokalnimi prevoznimi sredstvi. Tistega leta pa je kupil terensko vozilo in od takrat potuje samo še z avtom. »Če imaš čas, in nekateri to srečo imamo, ni večjega užitka kot z avtom potovati v Indijo in počasi pluti čez vse tiste kulture in religije. To je užitek posebne vrste, ki ga je težko opisati in ga je enkrat v življenju vredno doživeti. Ljudje, ki jih zadnje čase peljem s sabo, pravijo, da bi to moral doživeti vsak človek,« pripoveduje Duško M Du Swami.  

Kaj išče na potovanjih? Klasične kulturne znamenitosti ga ne zanimajo preveč, razen če niso povezane z njegovo veliko strastjo – odkrivanjem in fotografiranjem svetih in mističnih krajev. Zanimajo ga tudi lokalne posebnosti, ki množicam turistov ostajajo prikrite. Pred dvema letoma je, na primer, v Afganistanu obiskal kraje, kjer domačini izdelujejo orožje, in obiskal tihotapske poti. »V vsaki deželi se oblačim v lokalna oblačila, zato se včasih laže pomešam med domačine, vedno pa ne, in to se je zgodilo v Afganistanu. Ljudje so bili zaradi 20 let vojne nezaupljivi, poleg tega zelo redko vidijo tujca in ne vedo, ali je vojak ali vohun. Poleg tega vedno znova postavljam vprašanja, ki se jim morda zdijo za turista nenavadna.«  

Potovanja bo morda nekoč tržil 

Oba z ženo Jacqueline sta podjetnika in lastnika podjetja Ramayana. Duško organizira in sam tudi vodi seminarje tujih jezikov, žena poučuje jogo in alternativne oblike zdravljenja. Zadnja leta, odkar njun sin Inan hodi v šolo, potujejo skupaj tri mesece na leto, druge tri mesece potuje Duško sam oziroma s prijatelji in znanci. »Potovanja niso samo konjiček, so najprijetnejša zasvojenost v mojem mističnem sufi svetu. Potovanj, ki jih organiziram, zaenkrat ne tržim komercialno.« Du Swamijeve fotografije s popotovanj so sicer na prodaj na njegovi spletni strani (www.ramayana.si), ki jo je sam oblikoval, tako kot monografijo o dveletnem potovanju družine iz Sahare v Himalajo (z zanimivim podnaslovom Prvobitna pot ene družine, enega voza, enega sanjanja).  

Duško M Du Swami je v sedmih letih z avtom prevozil 350 tisoč kilometrov, od tega 50 tisoč po saharsko-himalajskih brezpotjih. Sebe opisuje kot globalnega nomada. V knjigi je zapisal, da je njegov največji zaveznik na potovanjih največje možno razkošje urbanega človeka tretjega tisočletja – čas. Za podjetništvo se je odločil, zato da je lahko uresničil svoj potovalni sen. Morda ga bomo nekoč poznali tudi kot organizatorja unikatnih potovanj za popotniške sladokusce.


Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *